Foto: Poštarski dom na Vršiču
Foto: Poštarski dom na Vršiču
Foto: Dom na Smrekovcu
Foto: Dom na Smrekovcu

Ana Skrt in Bojan Leskovec se podajata na 1377 metrov, v kočo ob robu planine Roma na južnem pobočju Smrekovca. Koča se od leta 1977 imenuje Dom na Smrekovcu, od tam pa je razgled na celotno Šaleško dolino in del Pohorja, v lepem vremenu vse do Slemena nad Zagrebom.

Drugo avgustovsko soboto se bosta Nadia Petauer in Jure K. Čokl oglasila z roba travnika malo pod vrhom gozdnatega Žavcarjevega vrha (915 m). Le nekaj metrov nižje je koča, ki je bila prva planinska postojanka na obmejnem Kozjaku. Lani je dobila nove mlade oskrbnike, ki na kočo vabijo tudi s pestro ponudbo piva.

Na praznično soboto, 15. avgusta, bo radijska postojanka Poštarski dom na Vršiču (1688 m). Mojca Delač in Andreja Gradišar bosta morda prestregla tiste najzgodnjejše planince na poti na Mojstrovko, Prisojnik, Razor, Jalovec in druge vrhove Julijskih Alp.

Foto: Koča na Žavcarjevem vrhu
Foto: Koča na Žavcarjevem vrhu

Posavsko hribovje bo zastopal Planinski dom na Kalu (946 m). Darja Pograjc in Aleš Ogrin bosta na obzorju poskušala ujeti pogled, ki seže vse do Gorjancev, v mikrofon pa ujeti zgodbe, ki planinski dom tesno povezujejo s hrastniškimi rudarji.

Radijsko-planinski avgust na Prvem bosta Nataša Rašl in Jure Čepin sklenila v zadnji koči nad 1000 metri, ki je del Slovenske planinske poti. Tumova koča na Slavniku (1018 m) je tudi edina izmed petih planinskih koč, ki ima razgled na morje.

Jutranji program Prvega bo vsako soboto od 5.00 do 8.00 v avgustu oddajal iz naslednjih koč:

1. avgust: Dom na Smrekovcu
8. avgust: Koča na Žavcarjevem vrhu
15. avgust: Poštarski dom na Vršiču
22. avgust: Planinski dom na Kalu
29. avgust: Tumova koča na Slavniku

Planinski KiKs

V gore v natikačih, brez zemljevida, brez

Foto: Tumova koča na Slavniku
Foto: Tumova koča na Slavniku

zadostne količine vode, oblek, brez preverjanja vremenske napovedi in odlaganje odpadkov, ''kjer pač pade'' ipd. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije je nastala poletna izdaja jutranje (sicer jezikovne) rubrike KiKs, ki opozarja na planinske – ne tako redke – neumnosti.

''Planina ali dolina?''

Radijska ekipa Prvega bo na teren odšla z nagradnim pohodniškim nahrbtnikom in v vsaki od koč pripravila planinski kviz. V znanju se bosta pomerila tekmovalca – eden na planini (poslušalci so vabljeni k zgodnjemu vzponu), drugi v dolini (po telefonski liniji).

Nahrbtnik, dobra obutev, pohodne palice, primerna oblačila, dovolj pijače, malica. Še kaj? Za kondicijo poskrbi jutranji program Prvega.

Jutro iz Doma na Smrekovcu