Opazovanje moči narave na Havajih. Foto: AP
Opazovanje moči narave na Havajih. Foto: AP

Lava za zdaj ne ogroža nobenih skupnosti na Velikem otoku, tudi evakuacije niso ukazali, vendar pa so domačini previdni, nekateri so se zato kar sami izselili iz bližine ognjenika.

Znanstvenik iz havajskega vulkanskega observatorija Ken Hon je dejal, da lava teče počasi navzdol po pobočju ognjenika in se približuje cesti Saddle, ki povezuje vzhod in zahod otoka. Guverner Havajev David Ige je razglasil izredne razmere za vsak primer in dejal, da je zelo hvaležen, da lava ne ogroža naselbin in da so lahko šole ter podjetja odprta.

Na Havaje pa prihaja vse več radovednih turistov, saj poleg Mauna Loe bruha tudi sosednji ognjenik Kilauea – njegov izbruh traja že leto dni.

Predstavnica nacionalnega parka vulkanov na Velikem otoku Jessica Ferracane je tako dejala, da je pogled "spektakularen", saj imajo obiskovalci priložnost opazovati kar dva izbruha. "Park je odprt 24 ur na dan, najbolj neverjetni prizori se ponujajo tik pred sončnim vzhodom in ponoči. To je res redko obdobje, ko lahko ljudje opazujejo izbruha kar dveh ognjenikov hkrati," je dodala.