Akcija se bo začela 10. aprila v Vojkovi koči na Nanosu. Foto: Radio Koper/PD Postojna
Akcija se bo začela 10. aprila v Vojkovi koči na Nanosu. Foto: Radio Koper/PD Postojna

V Planinski zvezi Slovenije so zapisali, da so odzivi iz preteklih let pozitivni. "Vsi, ki so del akcije, odnesejo domov izkušnje komunikacije, sproščenega vzdušja, ščepec utripa slovenskega znakovnega jezika in doživijo lepoto sporazumevanja v slovenskem znakovnem jeziku."

PZS tako k sodelovanju vabi prostovoljce, ki so se pripravljeni pridružiti akciji. K obisku planinskih koč in v njihovo družbo vabijo tudi pohodnike, kolesarje in druge obiskovalce.

Prvič bodo gluhi stregli 10. aprila v Vojkovi koči na Nanosu. Akcija bo 24. aprila potekala v koči Antona Bavčerja na Čavnu, 9. maja v Ruški koči na Pohorju in 19. maja v Domu na Mirni gori. Nato bodo gluhi 3. junija stregli tudi v Planinskem domu na Uštah, drugi konec tedna junija pa v koči na planini Razor. V koči na Planini nad Vrhniko bo akcija potekala 16. junija, v Lavričevi koči na Gradišču pa tretji julijski konec tedna. Dve akciji bosta izvedeni septembra, in sicer 16. na Šmarni gori in 18. v Planinskem domu pri Krnskih jezerih. Zadnjič v letu 2021 bodo gluhi stregli 9. oktobra v Rudijevi koči na Donački gori.

Planinska zveza Slovenije bo letos sodelovala še pri nekaterih drugih akcijah. Tako bodo na inkluzivne pohode letos z njimi lahko odšli gibalno ovirani, slepi in slabovidni, avtisti oz. osebe z motnjami v duševnem razvoju.