V občini Naborjet - Ovčja vas ob koncih tedna zaživi čarobna zimska pravljica

V Trbižu in na Svetih Višarjah so v Kanalski dolini, ob tromeji med Italijo, Avstrijo in Slovenijo, že odprli smučišča, kljub številnim omejitvam pa so se tudi v dolini odločili obiskovalcem ponuditi različne praznične dejavnosti. Za edinstveno doživetje so poskrbeli v občini Naborjet - Ovčja vas.

Na robu Ovčje vasi so čez domačo jaso in gozdiček krajani že drugo leto zapored speljali več kot dva kilometra dolgo doživljajsko pot, poimenovano Advent Pur. Ko pade noč, se ta za konec tedna prelevi v praznično deželo. "Čudovito je, ko zvečer prižgejo lanterne in se lahko družiš ob stojnicah," je dejal eden izmed obiskovalcev in dodal, da je tudi podnevi lepo.

Sprehajalce ob poti sicer spremljajo lesene skulpture domačih rokodelcev, ogledajo si lahko jaslice in se okrepčajo s toplimi napitki. Najmlajši lahko oddajo svoje pismo Božičku ali dedku Mrazu, si izposodijo sani ali pa se skozi vas zapeljejo s konjsko vprego.

V kulturni program so vključeni tudi Slovenci

Na praznični poti obiskovalce spremljajo tudi božično-novoletni napevi – kulturni program so letos zaupali domačemu kulturnemu društvu Planika, ki je k sodelovanju povabilo slovenske vokalne skupine iz Furlanije - Julijske krajine, Gorenjske in Južne Koroške. "Priznavajo nas kot skupino, ki je dejavna. To je pomembno tudi z jezikovnega vidika, saj je slovenščina prav tako na ravni drugih jezikov Kanalske doline," je poudaril Rudi Bartalot iz KD-ja Planika.

Kljub rumeni epidemični fazi je čarobno zimsko pravljico prejšnje leto vsak večer obiskalo med 1000 in 1500 ljudi, letos pričakujejo enako število obiskovalcev, morda celo več. Odprta bo do 19. decembra.