Drsanje na Cerkniškem jezeru odsvetujejo. Foto: BoBo
Drsanje na Cerkniškem jezeru odsvetujejo. Foto: BoBo

Notranjski regijski park, Civilna zaščita in Občina Cerknica opozarjajo, da območje jezera ni urejeno drsališče, zato se na drsanje na njem vsak podaja na lastno odgovornost. Pri tem svetujejo skrajno previdnost. Cerkniško jezero je presihajoče, vodostaj te dni vztrajno pada, na dnu jezera pa so požiralniki, zato se dogaja, da voda pod ledom nenadoma presahne in drsalec lahko kaj hitro pristane v ledeni vodi, so zapisali.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Matjaž Knap za Radio Slovenija, obiskovalci pogosto ne vedo, da je Cerkniško jezero polno pasti. "Vemo, da voda upada, da se led lomi, in skorja še ni tako trda, kot bi lahko človek pričakoval za normalno drsališče." Knap zato vsaj za zdaj, ko led še ni dovolj debel, odsvetuje drsanje po njem.

V Notranjskem regijskem parku so ob tem dodali, da smo še vedno v obdobju epidemije covida-19, zaradi katere so reševalne ekipe, zdravstveno osebje in bolnišnice čezmerno obremenjeni. "Zato se raje izognimo dejavnostim, ki zaradi gneče predstavljajo tveganje okužb, obenem pa tudi nevarnosti poškodb ali utopitve," so zapisali.

Območje jezera bo poleg redarjev nadzorovala policija, ki bo kršilce kaznovala, pri čemer bo preverjala tudi spoštovanje odlokov o prehajanju med občinami oziroma regijami zaradi epidemioloških razmer.

Previdnost na zaledenelih površinah ne bo odveč tudi drugje in velja priporočilo, da naj se ljudje, preden stopijo na led, prepričajo o debelini in nosilnosti ledu.