Pisane stojnice. Foto: Christian Stemper
Pisane stojnice. Foto: Christian Stemper

Na Dunaj se konec marca vračajo tradicionalni velikonočni sejmi, na katerih se obiskovalci lahko sprehodijo med stojnicami, obloženimi z lično pobarvanimi pirhi in drugimi pisanimi spominki, in uživajo v velikonočni kulinarični ponudbi. Avstrijska prestolnica na živahne velikonočne sejme vsako leto privabi številne obiskovalce, letos bodo na petih prizoriščih postavili več kot 200 stojnic.

Eden najbolj poznanih sejmov stoji na trgu pred dvorcem Schönbrunn. Foto: Angelika Kessler
Eden najbolj poznanih sejmov stoji na trgu pred dvorcem Schönbrunn. Foto: Angelika Kessler

Poskrbljeno bo tudi za spremljevalni glasbeni program, igre in predstave za najmlajše, organizirali bodo tudi ustvarjalne delavnice, kot so izdelovanje velikonočnih šopkov ali zajčkov in jagenjčkov iz marcipana, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Eden najbolj poznanih sejmov stoji na trgu pred dvorcem Schönbrunn, katerega posebnost je med drugim vrtiljak, narejen iz najdenih predmetov. "Reciklirani" vrtiljak deluje na kolesarski pogon, tako da je njegova hitrost odvisna od udeležencev, ki ga poganjajo. Pravo vzdušje bodo na sejmu pričarali džezovski in svingovski koncerti v živo, ki bodo na sporedu vsako soboto in nedeljo ter na velikonočni ponedeljek.

Vreden ogleda je tudi sejem na trgu Freyung, eden največjih in najbolj prepoznavnih trgov v starem mestnem jedru. Sejem slovi po lutkovnih predstavah in seveda največji "gori pirhov", ki jo vsako leto sestavijo iz približno 40.000 velikonočnih jajc.

Večina sejmov se bo odprla 24. ali 25. marca, rajanje bo trajalo vse do velikonočnega ponedeljka, 10. aprila.