Prebivalci se bojijo drugega vala, saj bi to za številne, ki živijo od turizma, pomenilo veliko škodo. Foto: Reuters
Prebivalci se bojijo drugega vala, saj bi to za številne, ki živijo od turizma, pomenilo veliko škodo. Foto: Reuters

Dunajčani takšnih razmer vsekakor niso vajeni. Še pred letom dni so razmišljali o tem, kam s turisti. Danes pa so hoteli skorajda prazni.

Tudi v znamenitem hotelu Sacher pravijo, da bo okrevanje turizma trajalo nekaj let. V hotelu Sacher soba stane od 450 evrov naprej, pokažejo nam enega novejših apartmajev. Na leto imajo 100.000 hotelskih gostov in milijon turistov, ki pridejo v kavarno poskusit njihovo sahertorto, a zdaj računajo, da bo zasedenost od 10- do 15-odstotna. "Čaka nas dolgotrajno okrevanje. Predvidevam, da bomo imeli šele čez tri ali štiri leta toliko gostov kot leta 2019. Za podjetja bodo to težki časi," je povedal Matthias Winkler, direktor hotela Sacher na Dunaju.

V znameniti Štefanovi cerkvi v središču mesta so imeli v zadnjih dveh mesecih zaradi izpada turistov okoli 800.000 evrov izgube. Na leto pa samo za obnovo cerkve potrebujejo okoli dva milijona evrov. Na dan so še lani imeli okoli 20.000 turistov, zdaj niti 500. "Na leto Štefanovo cerkev obišče 5,6 milijona ljudi, vernikov in turistov. Zdaj je število omejeno, ampak na srečo ni treba več omejevati vstopa na 10 kvadratnih metrov na obiskovalca, ampak je lahko v cerkvi hkrati 750 ljudi," je pojasnil Toni Faber, župnik v Štefanovi cerkvi.

Od turistov so odvisne trgovine, restavracije, tudi dunajski kočijaži nimajo dela. Foto: Reuters
Od turistov so odvisne trgovine, restavracije, tudi dunajski kočijaži nimajo dela. Foto: Reuters

Avstrijci bodo letos verjetno več ostajali doma. Do zdaj so avstrijske turistične agencije utrpele za okoli 200 milijonov evrov škode. Ogroženih je okoli 10.000 delovnih mest in 2000 agencij. "Dobre potovalne agencije bodo zdržale morda tri mesece, zelo dobre do pol leta. Potem pa bo zelo težko," je povedal Walter Säckl, generalni sekretar avstrijskega združenja turističnih agencij.

Podobno je z galerijami in muzeji, ki računajo na pomoč države. "Ne gre za trajno pomoč, ampak le za pomoč za ta čas, da se prebijemo iz krize," je pojasnil Hans Peter Wipplinger, direktor Leopoldovega muzeja na Dunaju.

In kdaj bo znova tako, kot je bilo? "Tako kot nekdaj bo šele, ko bodo končno odkrili cepivo proti tej bolezni in preprečili njeno širjenje. Šele takrat bo vse znova po starem," meni Helmut Zolles, svetovalec za turizem na Dunaju.

Do takrat pa bodo verjetno veljale omejitve in na to se bo očitno treba navaditi, še pravijo na Dunaju.

Dunaj pričakuje prve turiste