Foto: EPA
Foto: EPA

Vratar omenjenega hotela Uwe Kotzendorfer na premični stojnici, ki stoji nasproti svetovno znane dunajske operne hiše, prodaja legendarno torto mimovozečim strankam. "Zdaj počnem vse po malem."

"Menim, da je to fantastična ideja," je dejala ena izmed strank, Claudia Bednar. "Ker ne moremo potovati, bom torto poslala teti v Nemčijo za njeno 65. obletnico poroke," je še povedala, ko je s kreditno kartico plačala torto, ki običajno stane od 50 do 60 evrov.

Hotel Sacher in torta saher imata dolgo zgodovino. Leta 1832 je mladi slaščičar Franz Sacher delal nov recept, za katerega je upal, da bo navdušil habsburški dvor. Sestavine so bile stepena smetana, veliko kakava, marmelada za sočnost ter bogata čokoladna glazura.

44 let pozneje je njegov sin Edvard odprl hotel v dunajskem prvem okraju, ki je svoj glamurozni sloves dobil šele po njegovi smrti, ko je vodenje hotela prevzela njegova vdova Anna Sacher. Ta je bila takrat ena od prvih žensk, ki so jim dovolili, da so vodile lasten posel. Vizionarska vodja je postala znana tudi po svoji duhovitosti.

"Del zgodovine Avstrije je v naših rokah," je povedala zdajšnja namestnica direktorja hotela Doris Schwarz. "Bolj kot kadar koli prej gre za to, da smo kos nalogi," je še dodala.

Velika večina zaposlenih v hotelu Sacher je zdaj na čakanju na delu, ki ga subvencionira avstrijska vlada. Sobe in jedilnice hotela so bolj ali manj prazne, zato so ta čas izkoristili za vzdrževalna dela. Foto: Reuters
Velika večina zaposlenih v hotelu Sacher je zdaj na čakanju na delu, ki ga subvencionira avstrijska vlada. Sobe in jedilnice hotela so bolj ali manj prazne, zato so ta čas izkoristili za vzdrževalna dela. Foto: Reuters

90 odstotkov gostov predstavljajo tuji turisti
Po besedah lastnika in direktorja hotela Matthiasa Winklerja je hotel Sacher zadnji petzvezdični hotel na Dunaju, ki je še vedno v družinskih rokah. Do zdaj je preživel več kriz, vključno s tisto leta 1934, ko je v času globalne gospodarske krize bankrotiral. "Vse od ustanovitve smo preživeli že veliko preizkušenj in naša družina še vedno načrtuje dolgoročno," je še dejal Winkler, ki je leta 2015 hotel prevzel od tašče.

Hotel zaradi koronskih omejitev tudi tokrat plačuje visok davek. Tuji turisti, ki jih je med gosti običajno 90 odstotkov, na leto opravijo 23.000 prenočitev v hotelu Sacher, kjer soba v nizki sezoni stane od 400 do 2300 evrov na noč. Tega vira zaslužka zdaj zaradi koronskih ukrepov skorajda ni.