Geslo je Heartbeat Streets (ulice srčnega utripa). Foto: WienTourismus / Paul Bauer
Geslo je Heartbeat Streets (ulice srčnega utripa). Foto: WienTourismus / Paul Bauer

Lani so na Dunaju zaznali 17,3 milijona prenočitev in s tem zaostali le za rekordnim letom 2019. Kljub temu je lansko leto podrlo rekord prihodka od prenočitev, ki je znašal 1,24 milijarde evrov. V času množičnega turizma na Dunaju iščejo načine, kako ohraniti interes obiskovalcev. Številni turisti tradicionalne znamenitosti že dodobra poznajo in so povratniki, vedno več pa jih na dopustu išče pristne izkušnje in občutek domačnosti.

Četrti se med seboj zelo razlikujejo. Foto: WienTourismus / Mafalda Rakoš
Četrti se med seboj zelo razlikujejo. Foto: WienTourismus / Mafalda Rakoš

Avstrijska prestolnica se bo tako turistom letos predstavila nekoliko drugače. Pod geslom Heartbeat Streets (ulice srčnega utripa) dunajski zavod za turizem leta 2024 v ospredje postavlja manjše in običajno turistično manj izpostavljene četrti. V izjavi so iz ljubljanske mednarodne pisarne mesta Dunaj zapisali, da obiskovalcem želijo tako približati utrip enajstih četrti v manj znanih delih mesta in jih tako popeljati na potovanje onkraj običajnih turističnih poti.

Med njimi so tudi Freihausviertel, središče dunajske ustvarjalne scene ob tržnici Naschmarkt, judovska četrt Karameliterviertel, bidermajerska idila v Spittelbergu in nekdanja rdeča četrt Stuwerviertel.

Pri spoznavanju četrti bo obiskovalcem pomagala aplikacija ivie

Medtem ko ima na primer Madrid "barrie", ima Dunaj namreč "grätzle" – manjše soseske, običajno sestavljene iz le nekaj ulic. V njihovih središčih so pogosto tržnice ali trgi in običajno nimajo uradnih meja. Tamkajšnje kavarne, restavracije in trgovine s svojim značajem in družbeno dinamiko privabljajo vse več obiskovalcev.

Četrti se med seboj zelo razlikujejo, a jih povezuje kombinacija arhitekturnih posebnosti, urbanega vrveža, kulinaričnih vrhuncev in raznolikih ljudi. Prav ta raznolikost popotnikom omogoča, da ga začutijo tudi zunaj strogega centra.

"V vključevanju dunajskih četrti vidimo velik potencial za dolgoročno vzdržen razvoj turizma," je povedal Norbert Kettner, direktor dunajskega zavoda za turizem. Pri spoznavanju četrti bo obiskovalcem pomagala tudi na Dunaju že dobro poznana aplikacija ivie, ki so jo razvili med pandemijo covida 19.

Digitalni vodnik turistov ne vodi le po najbolj poznanih znamenitostih, kot so Schönbrunn, palača Hofburg ali stolnica sv. Štefana, temveč je tudi avdiovodič za sprehode po manj znanih soseskah. Uporabniki lahko sodelujejo tudi v lovu za zakladom ali pa se informirajo o posameznih znamenitostih, pitnikih, mestnih straniščih ...