Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na londonskem letališču so se v zadnjih dneh zvrstile nenadne in nenapovedane odpovedi, podobno pa je tudi vse več odpovedi poletov v priljubljene počitniške kraje, kot sta Barcelona in Malaga. Pri družbi EasyJet so odpovedi obrazložili kot "preventivno prilagajanje" poletnemu urniku. Sicer pa zanikali, da bi lahko nastal podoben kaos, kot so mu bili potniki priča lansko poletje, ko je bilo pomanjkanje kadra po pandemiji na vrhuncu. Poudarili so tudi, da so veliki večini oškodovanih potnikov že uredili nadomestne polete, vsem potnikom so tudi ponudili možnost povračila kupnine letalske vozovnice.

Obrazložili so še, da 1700 odpovedi znaša zgolj dva odstotka predvidenih poletov v poletnem obdobju. Sicer so priznali, da bo tudi letošnje leto polno izzivov za letalsko industrijo, predvsem zaradi nasičenega zračnega prostora, ki ga povzroča vojna v Ukrajini, ne nazadnje pa so problematične tudi stavke kontrolorjev letenja, poroča Euronews.

Kaj se zgodi, ko je polet odpovedan?

Potniki, ki so bili zaradi odpovedi poletov družbe EasyJet oškodovani, imajo po evropskih pravilih še vedno pravico v istem terminu potovati do želene destinacije na stroške družbe, ki je polet odpovedala. Če je potovanje odpovedano manj kot teden dni pred načrtovanim poletom, nadomestni ne sme vzleteti več kot uro pred in ne pristati več kot dve uri po tem, ko bi pristal odpovedani.

Če pa je polet odpovedan manj kot dva tedna pred predvidenim vzletom, so potniki upravičeni tudi do odškodnine, ki se giblje med 250 (poleti, krajši od 1500 kilometrov) in 400 evri (poleti, dolgi med 1500 in 3500 kilometrov).