EasyJet se sooča z vse resnejšo finančno situacijo. Foto: EPA
EasyJet se sooča z vse resnejšo finančno situacijo. Foto: EPA

Ob zaostrovanju epidemioloških razmer se vrstijo odpovedi in prestavitve letalskih povezav do Letališča Jožeta Pučnika na Brniku. Iz britanskega nizkocenovnega letalskega prevoznika so sporočili, da so začasno odpovedali vse polete na otok, predvidoma do 11. decembra. Takrat naj bi ponovno vzpostavili povezavo z letališčem Luton, 17. decembra pa bodo obnovili še povezavo na letališče Gatwick.

S tem so se v Easyjetu pridružili številnim drugim tujim letalskim prevoznikom, ki so odpovedali oziroma prestavili letošnje polete v Ljubljano. Nazadnje so tako storili pri poljskem prevozniku Lot, kjer so prestavili vse polete iz Ljubljane v Varšavo.

Podobna usoda je doletela tudi letalske povezave do drugih evropskih prestolnic, Wizzair pozimi zagotovo ne bo letel v Bruselj, začetek poletov v Belgijo pa so že večkrat prestavili tudi Brussels Airlines. Zadnji polet na Charleroi bi tako lahko bil že 24. oktobra, povezavo pa bodo ponovno vzpostavili marca 2021.

Številni prevozniki pa so v pričakovanju poslabšanja razmer polete odpovedali kar do začetka naslednjega poletja. Do sredine 2021 tako iz Ljubljane ne bomo mogli potovati v Moskvo, Helsinke, München in Zürich.

Nizkocenovna kriza

Vzrok za odločitev o ustavitvi prometa je verjetno tudi to, da ima podjetje Easyjet prvič v svoji zgodovini na letni ravni izgubo. V finančnem letu, ki ga zaključujejo septembra, imajo skoraj 850 milijonov funtov izgube, opravili pa so le četrtino poletov, ki so jih načrtovali.

"V začetku leta si nihče od nas ni mogel predstavljati posledic, ki jih bo panogi povzročila pandemija," izvršnega direktorja podjetja Johana Lundgrena povezama francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je britansko vlado še pozval, naj letalskim prevoznikom pomaga z dodatnimi finančnimi ukrepi.