Markacisti so svoje delo opravili z odliko. Foto: Osebni arhiv/PZS
Markacisti so svoje delo opravili z odliko. Foto: Osebni arhiv/PZS

Kljub čudovitim razgledom, ki nagradijo tiste, ki uspešno premagajo pot, ta ni primerna za neizkušene in slabše opremljene planince. Začetek je sicer zložen, nadaljevanje po severnih pobočjih pa je veliko bolj strmo. Na Planinski zvezi slovenije (PZS) opozarjajo, da je osnovna visokogorska oprema nujna: visoki ali polvisoki čevlji z dobrim podplatom, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet in rokavice.

Sredstva so pridobili v okviru izbora Naj planinska pot 2021

Čeprav je pot prejela največ glasov že lani, so zaradi vremenskih razmer nekatera dela prestavili na letošnje leto. V sklopu obnove so markacisti Planinskega društva Kranj opravili osnovna vzdrževalna dela, kot je čiščenje in označevanje poti. Tehnična skupina markacistov Planinske zveze Slovenije pa je na izjemno izpostavljenem terenu dotrajana varovala zamenjala z novimi, so še sporočili iz PZS. Znana je tudi naj planinska pot 2022. Sredstva za obnovo v okviru akcije Zavarovalnice Triglav (Očistimo naše gore) letos prejme še ena izjemno zahtevna, Hanzova pot.

Po besedah Mihe Marenčeja, predstavnika PD Kranj, je razgled s Koroške Rinke izjemen: "Planinska pot, ki je primerna le za izkušene ter dobro opremljene planince, je končno obnovljena in ponovno odprta. Zamenjane so jeklenice in klini, pot je na novo označena. V krušljivem delu smo poiskali in uredili 'obvoz' v trdnejši skali. Vse izkušene planince zato vabimo, da se iz Kranjske koče na Ledinah ponovno povzpnejo na Koroško Rinko, od koder je čudovit razgled. V gorah nad Jezerskim, kamor spada tudi Koroška Rinka, prav gotovo očara prvobitni in divji svet, kamor ne zahaja veliko planincev."