Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Namesto osrednjega dogajanja z veliko množico obiskovalcev se dogajanje seli v pet briških vasi – Kojsko, Gonjače, Kozano, Medano in na Dobrovo.

Organizatorji so pripravili glasbeni in animacijski program, delavnice za vse generacije, kjer bodo lahko obiskovalci spoznavali briško tradicijo in življenje nekoč in danes skozi različne etnološke vsebine, je napovedala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

"Obiskovalcem bo kroženje po Brdih, za kar smo pripravili tudi brezplačen avtobusni prevoz, razprlo tudi nove poglede na briško terasirano pokrajino, ki je edinstvena v tem delu Evrope. Nov koncept praznika je nastal v sodelovanju z domačini in v pogovoru z Darinko Sirk, ki je pred skoraj šestimi desetletji dala pobudo za organizacijo Praznika češenj, saj smo skupaj ugotovili, da je prvotni koncept praznika izpel svojo zgodbo," je povedala Novak Samec.

V vseh briških krajih bodo obiskovalci poleg dogajanja našli tudi stojnice z briškimi češnjami in drugimi lokalnimi pridelki in izdelki.

Festival briške češnje si želijo v prihodnosti nadgraditi z organizacijo mednarodnega kongresa o briški češnji ter organizacijo različnih doživetij, povezanih z briško češnjo, skozi vse leto.

Velik izpad pridelka
"Izpad zgodnjih sort, vzrok za to so lanska suša, letošnja pozeba pa tudi izjemno neugodno vreme v spomladanskih mesecih, je približno 50-odstoten. Prve sorte so popokane zaradi dežja, veliko škodo je povzročila tudi burja, češnje so zaradi nje obtolčene. Sicer pa sta škoda in izpad odvisna od mikrolokacije v Brdih," je na današnji novinarski konferenci v Kojskem povedal predsednik Združenja sadjarjev Brda Radovan Jelina.

Prav izpad pridelka je bil razlog za odpoved tradicionalnih minipraznikov češenj na avstrijskem Koroškem, kamor Brici odpeljejo in prodajo skupaj tudi do 1,5 tone češenj. Cene za kilogram sladkih sadežev se bodo letos gibale med šestimi in osmimi evri, odvisno od pridelovalcev, ki jih bodo lahko ponudili na trgu, je povedal pridelovalec češenj Aleksij Mavrič.

Velik izpad letošnjega pridelka češenj je tudi v Vipavski dolini. Kot je za STA povedal eden največjih pridelovalcev češenj Bogdan Slokar iz Lokavca pri Ajdovščini, je prvih češenj letos za približno 80 odstotkov manj. Poznejše sorte so se ob zadnjih sončnih dneh nekoliko regenerirale, še vedno pa pričakuje za okoli polovico manj pridelka.