V akvariju si bodo obiskovalci lahko ogledali vrste meduz, ki se pojavljajo v našem morju.  Foto: MMC RTV SLO/Kaja Jakopič
V akvariju si bodo obiskovalci lahko ogledali vrste meduz, ki se pojavljajo v našem morju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Jakopič

S projektom Meduze okoli nas so v akvariju lahko razširili biodiverziteto, ki jo predstavljajo obiskovalcem, hkrati pa same meduze še dodatno približali javnosti, je razložila strokovna vodja Akvarija Piran Manja Rogelja.

Projekt zajema bazen z dvema izložbama, v katerih bodo na ogled tiste vrste meduz, ki se pojavljajo v našem morju. Trenutno si obiskovalci lahko ogledajo uhatega klobučnjaka, morski klobuk in morsko kolesce.

Kot posebno so izpostavili že postavitev bazena. "Meduze so zelo občutljive. Akvarij mora biti njim popolnoma prilagojen, torej nobenih ostrih robov, posebej uravnotežen tok v samem bazenu," je še razložila Rogelja.

Ker v Sloveniji niso našli ponudnika, so se morali obrniti na tujino, saj z novim bazenom niso želeli poseči v obstoječo inštalacijo, temveč je bazen povezan v sistem celotnega akvarija, čeprav večino časa deluje samostojno ‒ ima, denimo, svojo črpalko in podobno.

Nove goste akvarija je pospremilo še odprtje fotografske razstave Meduze okoli nas, v kateri so prikazane fotografije Tihomirja Makovca, Irene Frkovič in Rogelje. Meduze pa želijo prikazati čim bolj množično, zato bo razstava v prihodnje krožila po celotni slovenski obali ‒ najprej jo bodo ponudili šolam, knjižnicam in podobnim ustanovam.

Zanimanje za meduze in želatinaste organizme narašča