Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča Euronews, bo prepoved prizadela trase med Parizom ter Nantesom, Lyonom in Bordeauxem. Nova pravila bodo veljala tudi za prestopne polete.

Spremembe spadajo v sklop francoske podnebne zakonodaje iz leta 2021.

Francija ob tem tudi omejuje uporabo zasebnih letal za kratke polete. Minister za promet Clément Beaune je dejal, da država ne more več podpirati ultrabogatih, ki letijo z zasebnimi letali, medtem ko se splošna javnost odreka banalnejšim zadevam za spopadanje z energetsko krizo in podnebnimi spremembami.

Ta ukrep so sprejeli po tem, ko je prišlo na dan, kako zvezdniki redno uporabljajo zasebna letala tudi za povsem kratke razdalje.

Tako je na primer zasebno letalo Stevena Spielberga samo julija in avgusta porabilo za okoli 117.000 evrov goriva, kažejo podatki. Poročilo evropske agencije za promet in okolje (T&E) ugotavlja, da zasebna letala tudi do 14-krat bolj onesnažujejo na potniško miljo kot komercialni poleti in kar 50-krat bolj kot vlaki.

A kljub pozivom aktivistov Francija vseeno ne namerava zasebnih letal povsem prepovedati. Kot je poudaril vladni predstavnik Olivier Véran, jih "jasno ne mislijo prepovedati" glede na to, kako pomembni so za gospodarstvo. Da pa Francozi "ne bi smeli imeti občutka, da so vedno isti ljudje tisti, ki se jih prosi, da se odrekajo temu ali onemu".

Francija kot pionirka

Ko je francoska vlada prvič predstavila ukrepe, jim je nasprotovalo tako združenje francoskih letališč (UAF) kot tudi evropska podružnica združenja letališč Airports Council International (ACI Europe).

To je spodbudilo preiskavo Evropske komisije, ali Francija lahko načrt uresniči ali ne. Evropska zakonodaja navaja, da članica EU-ja lahko omeji ali odreče izvajanje določenih zračnih povezav, kadar "obstajajo resni okoljski pomisleki, še posebej ko so na voljo druge prometne povezave".

Na podlagi tega člena je Evropska komisija Franciji prižgala zeleno luč, je pa to sploh prvič, da je katera od članic dejansko uporabila omenjeni člen v praksi.

"To je velik korak na poti do zmanjšanja toplogrednih plinov," je sporočil minister Beaune. “Ponosen sem, da je Francija pionirka na tem področju."

Potezo je pozdravil tudi Greenpeace, ki pa meni, da je to šele začetek in da bi morali ukiniti še več krajših letalskih povezav.