Bled. Foto: Pixabay
Bled. Foto: Pixabay

"Poletna sezona je zelo dobra," je za STA povedala v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart. Kot je pojasnila, so rezervacije že spomladi napovedovale dobro sezono, vendar pa vseeno niso pričakovali tako dobre. Število nočitev je v juliju na Bledu krepko preseglo 100.000, v celotnem letu pa na destinaciji računajo, da bodo dosegli več kot 800.000 nočitev. "Bled je poln, polnijo se kapacitete za september, hoteli se že polnijo tudi za oktober," je poudarila.

Medtem ko je jasno, da bo letošnje leto neprimerno boljše od lanskega, pa so na Bledu opazili velike spremembe v navadah gostov. V veliki večini na destinacijo prihajajo z osebnimi vozili, avtodomi in javnim prevozom. Veliko je pohodnikov in kolesarjev, pa tudi gostov, ki jih poleg naravnih lepot zanima kulturna dediščina, kar sledi prizadevanjem blejskega turizma v minulih letih.

Močno se je spremenila tudi struktura gostov. "Več ali manj so zdaj pri nas gostje iz bližnjih evropskih trgov. Bled so na novo začeli odkrivati tudi francoski gostje," je dejala Purkart. Med gosti je sicer največ Nemcev, Madžarov, Belgijcev, Nizozemcev, Čehov in Poljakov, vračajo se Britanci in Američani. Vesela je, da se za počitnice na Bledu zdaj v večjem številu odločajo tudi Slovenci, ki so pred pandemijo Bled videli predvsem kot enodnevno izletniško destinacijo.

Jezero Jasna, Kranjska Gora. Foto: Pixabay
Jezero Jasna, Kranjska Gora. Foto: Pixabay

S spremembo v strukturi gostov se srečujejo tudi v Kranjski Gori, kamor znova prihaja več tujih gostov. Izredno se je povečalo število obiskovalcev iz Češke, Madžarske in Poljske, vračajo se tudi gostje s klasičnih trgov, zlasti Italije, Avstrije in Nemčije, je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

"Kranjska Gora bo načeloma do konca avgusta oziroma celo do 10. septembra skoraj stoodstotno zasedena," je dejal Veber in poudaril, da je tako praktično vsako leto. "Bistveno večji izziv je, kako obisk razpotegniti v cel september in zlasti v oktober," je poudaril sogovornik.

Njegove navedbe potrjujejo podatki iz skupine Hit, v okviru katere deluje največ kranjskogorskih turističnih ponudnikov. V hotelih Hit Alpinee je letošnja sezona primerljiva s tisto v letu 2019, predvsem julij in avgust sta skoraj popolnoma primerljiva tako po strukturi gostov kot po deležu domačih in tujih gostov.

Se je pa spremenil tempo rezervacij, saj so se gostje lani zaradi vsesplošno razširjene pandemične negotovosti večinoma odločali za last minute ponudbe, je pojasnil direktor Hit Alpinee Milan Sajovic. Trenutna zasedenost hotelov se vrti okoli 90 odstotkov, gre pa zlasti za individualne goste, ki bodo zapolnili tudi septembrske konce tedne. Med tednom pa se bodo na jesen znova vrnili poslovni dogodki, športne priprave in organizirane skupine gostov, je napovedal Sajovic.

Zaradi vedno višjih vhodnih stroškov so bili, kot je poudaril, primorani prilagoditi tudi cenovno politiko. Podobno so storili v alpskem resortu Špik, kamor veliko gostov iz tujine tokrat prihaja v obliki organiziranih skupin in kjer so se cene v primerjavi s preteklimi sezonami spremenile za do 10 odstotkov. V hotelu Korona, ki je v avgustu polno zaseden, najbolj z igralniškimi gosti iz Italije, pa so cene ostale enake kot lani, vendar za 30 odstotkov višje kot v letu 2019.

Medtem ko se na Bledu število turističnih nočitev znova počasi približujejo številkam iz leta 2019, jih v Kranjski Gori že dosegajo, v Bohinju pa celo močno presegajo. V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je število nočitev v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019 povečalo za kar 28 odstotkov. Od januarja do junija so letos v Bohinju zabeležili rekordnih 292.000 nočitev.

Bohinjsko jezero. Foto: Pixabay
Bohinjsko jezero. Foto: Pixabay

Zimski meseci za so bili za kar 40 odstotkov boljši kot v letu 2019, od aprila do junija pa je bilo nočitev za približno 20 odstotkov več kot v letu 2019. Rekordno število nočitev pričakujejo tudi v juliju in avgustu, saj so v teh dveh mesecih že lani presegli številke iz leta 2019. Vendar pa v glavnih dveh poletnih mesecih prav veliko prostora za povečanje števila nočitev praktično več ni.

"Letošnje leto bo zagotovo rekordno," je poudaril direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Kot je pojasnil, se je s številom nočitev povečal tudi obisk naravnih in kulturnih znamenitosti. "Seveda smo zelo zadovoljni, je pa trenutni izjemni turistični pritisk tudi svojevrsten izziv," je dejal Langus, ki je prepričan, da bi lahko naredili še nadaljnje korake za umirjanje prometa okoli jezerske sklede.

Langus letošnje leto sicer vidi kot zelo specifično. "Po dveh letih covida smo prvič nekako svobodni. Ljudje po vsej Evropi so v zadnjih dveh letih privarčevali kar nekaj denarja za počitnice, kar zdaj, pred negotovo prihodnostjo, izkoriščajo. Zaradi situacije v svetu večinoma počitnikujejo v Evropi, in sicer med 15. julijem in 15. septembrom," je pojasnil Langus.

V Bohinju se je v primerjavi z zadnjima dvema letoma struktura gostov zelo spremenila. Izjemno se je povečalo število tujih gostov, delež slovenskih pa je padel. V letu 2020 je znašal 60 odstotkov, lani se je zmanjšal na 45 odstotkov, letos pa dosega le še okoli 35 odstotkov, kar je podobno kot v predkoronskem čas.

Največ gostov v Bohinj prihaja iz Nemčije, Nizozemske in Belgije ter drugih evropskih držav. Močno se je povečalo število madžarskih in čeških gostov. Ostajajo Angleži, nekaj je tudi Američanov, ostalih čezoceanskih gostov pa praktično ni več, je nanizal Langus.