V Kranjski Gori upajo, da bo zima polna snega. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Kranjski Gori upajo, da bo zima polna snega. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V Kranjski Gori so v zimsko pravljico stopili že novembra, pretekli teden pa so prvič pognali žičniške naprave. Ta konec tedna so zimsko sezono odprli tudi uradno. "Smučišče se je, četudi še ne v polni meri, odprlo relativno zgodaj, kar je zelo dober znak," je ocenil v. d. direktorja Turizma Kranjska Gora Luka Vrančič. Kot je poudaril, v tem času pripravljajo več dogodkov, ki bodo popestrili dogajanje. "V veselem decembru je živahno praktično vsak dan, še posebej pa ob koncih tedna. Potem pridejo Zlata lisica, pa kmalu mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Po zimskih počitnicah sledijo še Pokal Vitranc in skoki v Planici," je predstavil bogato športno dogajanje.

"Te zimske sezone se tako zelo veselimo in upam, da bo tudi vreme sodelovalo in bo zima polna snega," je še dejal Vrančič. Na dolgo in bogato zimo pa upa tudi direktor družbe Hit Alpinea Milan Sajovic. Kot je pojasnil, rezervacije nastanitev za zdaj kažejo dobro. "V času prihajajočih praznikov smo bolj ali manj že polno zasedeni, takoj po novem letu bo na sporedu Zlata lisica, v drugi polovici januarja in v februarju smo tudi dobro zasedeni z raznimi športnimi prireditvami tako profesionalcev kot rekreativcev. Hkrati pričakujemo redne in nove individualne goste, ki zelo radi prihajajo v Kranjsko Goro," je dejal Sajovic in pojasnil, da je največ slovenskih gostov, sledijo pa tujci iz radija oddaljenosti do 1000 kilometrov.

V Bohinju izzive predstavljajo gostje, ki iščejo aktivnosti na snegu

Medtem ko je zima za Kranjsko Goro tako pomembna kot poletje, pa je v Bohinju drugače. "Velik izziv je, kako konkurirati na trgu med zimskimi destinacijami," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Pričakuje sicer, da bo letošnja zimska sezona v Bohinju podobna kot lanska, pri čemer pa so pogoj tudi dobre snežne razmere. Na Voglu so ta petek lahko prvič zagnali žičniške naprave v tej zimi, na začetek sezone se pripravljajo tudi na Soriški planini. Oba smučarska centra letos ponujata nekaj novosti, prav tako se obetajo novosti na področju teka na smučeh.

Bled si želijo postaviti na zemljevid romantičnih krajev. Foto: BoBo
Bled si želijo postaviti na zemljevid romantičnih krajev. Foto: BoBo

"So se pa investicije zgodile po vsej Sloveniji in bo kar veliko dela, da prepričamo Slovence, da se bodo odločili za konec tedna, praznike ali počitnice priti v Bohinj," je dejal Langus, ki je previden tudi pri napovedih ne le za zimo, temveč tudi za naprej. "Evropa se gospodarsko ohlaja in ljudje bodo najbrž še previdnejši pri izbiri destinacije," je opozoril.
Kot je pojasnil, za novo leto za bohinjske namestitvene kapacitete kaže dobro, vendar le za nekaj dni. V tem času je Bohinj tradicionalno dobro zaseden, saj je glavni fokus gostov zabavno preživljanje prostega časa, izziv pa predstavlja preostanek zimske sezone, ko gostje iščejo aktivnosti na snegu, poroča STA.

"Jasno je, da si ljudje želijo smučati, želijo si destinacije, kjer je sneg za zimske dejavnosti zagotovljen," je poudaril tudi predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger. Kot je pojasnil, se trudijo z razvojem dodatnih aktivnosti, kot je denimo zimsko pohodništvo. Vendar pa si ljudje še vedno želijo predvsem smučanja. Zato bi bila za Bohinj še vedno zelo dobrodošla oživitev Koble ali projekta 2864. Svoje mesto v zimskem turizmu išče tudi Bled. "Ne želimo živeti v iluziji, da bo Bled smučarsko središče, ker to pač ni in to je tudi naša rdeča nit pri nadaljnjem razvoju ponudbe v zimskem času," je dejal direktor Turizma Bled Blaž Veber. Na začetku prihodnjega leta pripravljajo nekaj novih kulinaričnih dogodkov, novost pa bo tudi festival svetlobe, ki bo predstavljal nadaljevanje zimske pravljice vse do konca marca. "Dolgoročno si želimo Bled postaviti na zemljevid romantičnih krajev, kar pozimi zagotovo je," je poudaril Veber. Še naprej pa bodo gostom ponujali tudi možnosti za aktivnosti na snegu. Zato tudi to zimo z Bleda vozi avtobus na smučišča v okolici, in sicer na Vogel, v Kranjsko Goro in na Pokljuko. Želijo pa se povezati tudi z italijansko in avstrijsko stranjo.