Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gorenjski avtokampi pokajo po šivih, zato mnogi iščejo druge rešitve za prenočevanje, med njimi pa je čedalje več tudi takih, opažajo gorenjski redarji, ki predpise kršijo zavestno.

Nadzor nad črnim kampiranjem je sicer samo ena od nalog občinskih redarjev, a ta hip se na trenutke zdi, kot da se ukvarjamo samo še s tem, pravi vodja medobčinskega redarstva s sedežem na Bledu Primož Lah. Letos so tako na tem območju izrekli že več kot 250 sankcij. "To je približno še enkrat toliko kot v preteklem letu. V to statistiko ni všteto vse drugo prenočevanje, ki pa je z odloki prepovedano: prenočevanje v vozilih, prenočevanje v parkih ipd."

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

A te številke so še vedno le vrh ledene gore, če bi imeli dovolj redarjev, bi jih zagotovo odkrili kar nekajkrat več, se strinja tudi vodja medobčinskega redarstva Jesenice Gregor Jarkovič. Pri delu redno sodelujejo tudi s policijo in nadzorniki Triglavskega narodnega parka, zadnja leta pa so se preselili tudi na splet in aktivno spremljajo tudi spletne forume. "Ti obveščajo o mestih črnega kampiranja, o značilnostih posameznih mest, kdaj so kontrole redarjev, kakšne so globe in tudi preko teh komentarjev ugotovimo, da v kolikor smo bolj striktni pri dajanju glob, da posamezna mesta postanejo sčasoma nezanimiva. Smo se odločili tega posluževati, ugotavljamo, da je z leti kar uspešno," je povedal Jarkovič.

Med kršitelji so večinoma tujci, ki se izgovarjajo, da ne poznajo predpisov, redarji pa ukrepajo na podlagi prijav občanov in lastnikov zemljišč, so pa pri iskanju kršiteljev tudi proaktivni. Se pa kljub velikim obremenitvam, pravi Primož Lah, še vedno niso odrekli opozarjanju. "Mi v približno 50 odstotkih opozarjamo, naš sistem dela je tak, da v večernem času naredimo obhod okoli Bohinja, vse, ki se pripravljajo na to, da bodo prenočili zunaj, opozorimo, jih napotimo v za to dovoljena mesta. Kdor pa tega ne upošteva, pa jih v jutranjem nadzoru sankcioniramo."

Niso pa med kršitelji samo taki, ki so se znašli pred zaprtimi vrati prenapolnjenih kampov, med njimi je vse več, pravita oba inšpektorja, tudi takih, ki gredo v kršitev povsem zavestno, zato v teh primerih milosti ne poznajo.

"Smo zelo nemilostni glede na to, da se nam je v preteklosti celo zgodilo, da smo dobili povratno informacijo s strani turistov, da so globe nižje kot samo kampiranje," je povedal Jarkovič. "Veste, da je po zakonu o javnem redu in miru globa za nedovoljeno kampiranje 83 evrov, če plačajo polovičko, na kraju je globa 41,5 evra," je povedal Lah.

Kar pa je, kot rečeno, še vedno mnogo bolj ugodno kot prenočevanje v kampih, zato bi bile dobrodošle tudi spremembe v kaznovalni politiki. In seveda, okrepiti bi bilo treba redarske vrste, ampak zanimanja za ta poklic ni. Samo na Bledu tako zaman že dalj časa neuspešno iščejo tri redarje.