Gorski reševalci opozarjajo, da so za pot v gore potrebni izkušnje in znanje. Foto: GRZS
Gorski reševalci opozarjajo, da so za pot v gore potrebni izkušnje in znanje. Foto: GRZS

Gorski reševalci so poudarili, da v gorah še vedno vladajo zelo zahtevne zimske razmere. Prosili so tudi, da naj turistični delavci gostom svetujejo najem gorskih vodnikov in opozorijo na uporabo nujne zimske opreme. Nujne so tudi izkušnje in znanje, kako se gibati v gorah.

V Gorskoreševalni službi Kranjska Gora so spomnili, da so v nedeljo reševali dva nemška planinca, ki nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, prav tako pa nista imela primerne obutve in toplih oblačil. V gorah sta naletela na sneg in ostala ujeta v steni, dokler ju niso s helikopterjem rešili in ju nepoškodovana vrnili na izhodišče na Vršiču.

Že naslednji dan se je na območju, ki ga pokrivajo kranjskogorski gorski reševalci, zgodila huda nesreča, kjer je eden izmed planincev zdrsnil in padel 200 metrov v prepad. Pristal je na snegu in se hudo poškodoval. Po njihovih informacijah je planinec preživel, za kar se zahvaljujejo tudi helikopterski posadki Slovenske vojske. Planince so z Rušnega vrha reševali tudi bohinjski gorski reševalci.

S Policijske uprave (PU) Kranj so medtem sporočili, da se je v torek na gozdni poti poškodovala 54-letna tuja državljanka, ki je s partnerjem kolesarila proti Blejskemu Vintgarju. Vremenske razmere so bile neugodne, pot pa je bila spolzka, blatna in ozka. Kolesarja sta se zaradi slabih razmer obrnila, a stopila preblizu roba in padla po travnatem pobočju. Ženska je bila poškodovana, pomoč pa so ji na kraju nesreče nudili gorski reševalci, zdravstveno osebje in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči. S helikopterjem so jo nato prepeljali v zdravstveno ustanovo.