Veliko pohodnikov ni ustrezno opremljenih. Foto: BoBo
Veliko pohodnikov ni ustrezno opremljenih. Foto: BoBo

Tudi v letošnjem poletju se veliko obiskovalcev nameni po planinskih poteh. Posebno v času novega koronavirusa se vedno več ljudi raje poda v domače gore in ne v tujino. Bohinj se tudi letos lahko pohvali z dobrim turističnim obiskom – trenutno tam opažajo 90-odstotno zasedenost.

Če se odpravljamo v gore, moramo slediti nekaterim smernicam, ki so dobre tako za našo varnost kot varnost drugih. Bohinjski gorski reševalci so na družbenih omrežjih objavili posebno serijo videoposnetkov, katerih namen je zagotoviti večjo varnost v gorah. V videoposnetke so vključili različne konkretne nasvete, ki so namenjeni predvsem neizkušenim obiskovalcem gora.

Preden se odpravimo na potep

V enem izmed videoposnetkov poudarijo, da se pred odhodom vedno pozanimamo o vremenski napovedi. Odpravimo se dovolj zgodaj, da se izognemo popoldanskim poletnim nevihtam. Tudi med potjo opazujemo vreme in se po njem tudi ravnamo. V primeru temnih kopastih oblakov, prvih znakov nevihte, poiščemo zavetje in se hitro umaknemo z vrhov ter grebenov. V nasprotnem primeru smo izpostavljeni udaru strel. Če ne najdemo koče, smo najvarnejši na melišču, v nobenem primeru pa se ne zatečemo pod osamelo drevo.

Ne odpravljamo se brez nahrbtnika. Ta mora biti primeren za v gore, ustrezne velikosti in udoben. Pomembna pa je tudi njegova vsebina. Vključevati mora prvo pomoč in zaščitno, izotermno astrofolijo. Ker je vreme v gorah nepredvidljivo, moramo biti pripravljeni za vsakršne razmere, zato ne smejo manjkati topla oblačila, nepremočljiva jakna, kapa in rokavice. Poleg tega potrebujemo tudi zemljevid in kompas za orientacijo, čelno svetilko in baterije, če nas ujame tema, ter prigrizke in dovolj tekočine. Letos se obvezni opremi pridružujeta še razkužilo za roke in zaščitna maska. Da se teža nahrbtnika lažje porazdeli, težje stvari položimo na dno nahrbtnika, lažje damo na vrh.

Pomembna je tudi obutev; čevelj mora biti visok, da zaščiti gleženj in nam daje dodatno podporo. Podplat naj bo gumijast in narebren, da prepreči zdrsljaje. Za dodatno stabilnost jih moramo dobro zavezati.

Bohinjska planinska pot privablja vedno več obiskovalcev. Foto: BoBo
Bohinjska planinska pot privablja vedno več obiskovalcev. Foto: BoBo

Pametni telefon rešuje življenje

Eden izmed nujnih pripomočkov je tudi pametni telefon. Pred odhodom moramo poskrbeti, da je baterija polna, z njo pa varčujemo tako, da telefon ugasnemo ali vključimo letalski način.

V primeru nesreče pokličemo številko 112. Ob klicu ostanemo zbrani in povemo, kaj in kje se je zgodilo, koliko je poškodovanih, kakšna je poškodba ter vremenske razmere na lokaciji. Potem sledimo navodilom reševalcev. Če signala ni, ga nekdo iz skupine poišče. Če smo sami, na omenjeno številko pošljemo kratko SMS-sporočilo (primer: Zlom noge na planini Konjščica). Reševalcem pomagajo tudi koordinate, ki jih lahko pridobimo z uporabo GPS-lokatorja (v aplikaciji Zemljevidi pritisnemo na našo označeno lokacijsko točko in dobimo številčno obliko zapisa).

Pomembno je tudi, da se vpisujemo v vpisne knjige, informacije reševalcem namreč pomagajo pri iskalnih intervencijah. Na svoji poti se vedno držimo označene planinske poti. Če se izgubimo, se ustavimo in poiščemo mogoče oznake. Če jih ne najdemo, se vrnemo do mesta, kjer smo nazadnje videli markacijo ali pa se po isti poti vrnemo nazaj v dolino.

Posebno v poletnih mesecih gore obljubljajo nove dogodivščine in svež zrak. Z upoštevanjem navodil pa lahko reševalcem olajšamo delo in poskrbimo za lastno varnost ter varnost drugih.