Najsodobnejši avtodomi so pregrešno dragi. Foto: BoBo
Najsodobnejši avtodomi so pregrešno dragi. Foto: BoBo

V Sloveniji imamo približno 120 kampov, v kategorijah od dveh do petih zvezdic. Če so bili kampi v preteklosti poznani kot množično in poceni preživljanje prostega časa, se smernice spreminjajo, pravi podpredsednik Združenja kampov Slovenije Uroš Ambrožič: "Sodobni, moderni avtodomi imajo ceno tudi blizu milijona, kar pomeni, da to niso gostje, ki si ne morejo privoščiti počitnic. Način preživljanja prostega časa, narava, stik z naravo in trajnost so tisti, ki vodijo ljudi, da se odločijo za kampiranje."

Ponudba in naložbe le sledijo povpraševanju novodobnih kampistov, ti pa iščejo nadstandardne storitve, meni Ambrožič. "Govorimo o zasebnih kopalnicah, kopalnicah za domače živali, varovanih mestih za hrambo koles, o ponudbi izposoje navadnih in električnih koles, tudi o tem, da kampi ponujajo kakovostne izlete in druge storitve," je še dodal.

Vseeno pa ostaja cenovni razpon precej širok. "Na ravni družine dveh odraslih in dveh otrok se cene gibljejo od 50 pa vse do 150 evrov na noč za družino, odvisno od tega, kakšno udobje si gost želi," sklene Ambrožič. V slovenskih kampih je največ gostov iz Nemčije in Nizozemske, sledijo Čehi, Madžari, Italijani in domači gostje.

Podrobneje o tej temi pa v oddaji Petek brez pravila.

Tipičen kampist ni več nekdo, ki si počitnic ne more privoščiti, temveč tisti, ki ima rad naravo