Foto: Barbara Štor
Foto: Barbara Štor

Zaradi epidemije letos v Črni na Koroškem že drugo leto zapored ni takšne prireditve Gradovi kralja Matjaža kot običajno, a so tam danes vseeno nastajale snežne skulpture. H gradnji snežnih gradov so povabili najzvestejše udeležence te zimske prireditve, že v petek pa so v Črni začele nastajati tudi ledene skulpture, ki jih izdeluje znani mojster Miro Rismondo z ekipo.

Prireditev je po zagotovilih občine Črna na Koroškem potekala ob upoštevanju epidemioloških ukrepov. Gradnja snežnih skulptur se je začela dopoldne na Matavževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona, obiskovalci pa so morali za ogled prizorišča izpolnjevati pogoj PCT. Točno opoldne se je po jeklenici za adrenalinske spuste Olimpline, ki je točno nad prizoriščem dogajanja, spustil kralj Matjaž z Alenčico, ob 14. uri pa se je gradnja snežnih skulptur končala.

Že v petek zvečer pa so v okviru dogajanja na smučišču v Črni organizirali nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža.

Brez kralja Matjaža in Alenčice na prireditvi ne gre. Foto: Barbara Štor
Brez kralja Matjaža in Alenčice na prireditvi ne gre. Foto: Barbara Štor

Ker so že pred mesecem dni vedeli, da ta tradicionalna in v običajnih okoliščinah največja zimska prireditev na Koroškem ne bo potekala kot po navadi, je občina na začetku januarja k sodelovanju na prireditvi povabila vse, ki bodo kjer koli in iz česar koli ustvarili skulpture na temo kralja Matjaža. Fotografije skulptur zbirajo vse do 6. februarja (rok so podaljšali, prvotno je bilo mišljeno, da jih bodo zbirali le do konca januarja), najboljše stvaritve pa bodo 24. februarja, ko goduje Matija, ki pregovorno "led razbija", tudi razglasili in nagradili.

Začetki prireditve Gradovi kralja Matjaža segajo v leto 1993, ko je prva tovrstna prireditev potekala v Podpeci. Leta 2019 so jo predvsem zato, da obiskovalcem olajšajo dostop do dogajanja, prestavili v Črno, streljaj iz središča kraja.

Gradovi kralja Matjaža