Na prizorišču v Črni na Koroškem pod goro Peco, kjer naj bi po legendi spal kralj Matjaž, začetek leta že skoraj 30 let zaznamujejo gradovi kralja Matjaža, ki jih sodelujoči ustvarijo sami. Letos pa mojstrovin ne gradijo tam, ampak v varnem območju svojih domov, kjer lahko veličastne gradove sezidajo kar na svojih dvoriščih.

K sodelovanju so Črnjani povabili graditelje gradov od blizu in daleč, saj želijo tudi v teh časih ohraniti spomin na eno največjih tradicionalnih prireditev na Koroškem. Spodbujajo jih, naj svoje stvaritve fotografirajo in objavijo na družbeno omrežje Facebook, na posebno stran, poimenovano Snežni Gradovi Kralja Matjaža.

"Ni nujno, da je grad iz snega, lahko je tudi drugih materialov – kartona, papirja, legokock," je povedala Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, in dodala, da je odziv zelo dober, tega pa so veseli. "Do konca tega meseca pričakujemo še kar nekaj mojstrovin," je še navdušeno pripomnila. Na spletni strani Občine Črne na Koroškem so zapisali, da je ustvarjalnost neomejena, zahteva se le, da pri izdelovanju sodelujoči ostanejo varni in upoštevajo varnostne predpise. Vsak lahko na njihov elektronski naslov pošlje največ tri fotografije svojega izdelka, te pa bodo vsakodnevno objavljali. Po koncu prireditve, ki bo trajala do konca januarja, si bo fotografije ogledal tudi kralj Matjaž in v vsaki kategoriji izbral najlepšega. Avtorji najlepših primerkov pa bodo dobili tudi nagrado.

Sodelovala tudi družina Smolak

Pred kmetijo Dvornik v Šentanelu nad Prevaljami je družina že v zadnjih dneh lanskega leta začela graditi snežni grad. Pobudo zanj je dala sedemletna hči Klara. "Navdušena je bila nad snegom in v naših kupih snega, ki smo ga pred božičem imeli kar precej, je začela graditi. Pomagala ji je tudi žena," je povedal Damjan Smolak, solastnik zdaj že malce stopljenega gradu, ki so ga fotografirali tako, kot so predlagali organizatorji.

Za prihodnji konec pa organizatorji načrtujejo, da bi se kralj Matjaž, ki ga že stoletja čakajo, da se prebudi iz spanca pod goro Peco, vendarle spustil po znameniti jeklenici nad Črno.