V Atenah je bilo zelo vroče že v preteklih dneh. Fotografija je nastala v torek. Foto: EPA
V Atenah je bilo zelo vroče že v preteklih dneh. Fotografija je nastala v torek. Foto: EPA

Po napovedi grškega kulturnega ministrstva bo Akropola danes in v četrtek zaprta od poldneva do 17. ure. V tem času dneva naj bi po napovedih vremenoslovcev temperature dosegle 43 stopinj Celzija.

Arheološko najdišče, ki je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine in kjer so lani našteli rekordne štiri milijone turistov, so zapirali tudi lani julija med dvotedenskim vročinskim valom, da bi se izognili zdravstvenim težavam turistov.

Grčijo in dele Turčije je zajel prvi hujši vročinski val letos. Temperature naj bi bile po napovedih najvišje, tudi do 45 stopinj Celzija, danes in v četrtek, nato pa se nekoliko spustile.

Zaradi vročine bodo v več predelih države, tudi v Atenah, šole zaprte oz. bodo otroci pouk končali predčasno, najpozneje do 11.30, ministrstvo za delo pa je zaposlene pozvalo k delu od doma, če jim delovno mesto to omogoča.

Grški Rdeči križ je v Atenah na osrednjem trgu Sintagma in Akropoli postavil stojnice z brezplačno vodo. Številna grška mesta in občine so omogočili javne in klimatizirane prostore, kamor se lahko zatečejo prebivalci, ki domov ne morejo ohladiti. Ljudem svetujejo, naj se v najbolj vročih urah izogibajo opravkom in športnim dejavnostim na prostem, uživanju alkohola in čezmernemu hranjenju.

Civilna zaščita medtem opozarja tudi na nevarnost požarov v pokrajini Atika, kjer je grška prestolnica.

Tudi turške oblasti opozarjajo na prihajajoči vročinski val. Po napovedih bo še posebej prizadel zahod države. Predvsem otrokom in ljudem s kroničnimi boleznimi svetujejo zadrževanje v zaprtih prostorih med 11. uro dopoldne in 4. uro popoldne, je poročanje nemške tiskovne agencije povzel STA.