Ležalnik takoj, ko ga gost zapusti, razkužijo. Foto: Reuters
Ležalnik takoj, ko ga gost zapusti, razkužijo. Foto: Reuters

Ta konec tedna so se številni Atenčani odpravili na bližnjo plažo Anavisos, kjer pa so jih pričakala stroga varnostna navodila: senčniki z razmikom najmanj štiri metre, prepovedano zbiranje v večjih skupinah, plavanje v varni razdalji do drugih ... Vse skupaj pa nadzorujejo letalniki, ki vsake toliko z robotskim glasom plavalce opozarjajo, naj se držijo zapovedane minimalne varnostne razdalje in tako spoštujejo javno zdravje, v reportaži ugotavlja novinar Guardiana.

Skupno se je po Grčiji odprlo več kot 500 javnih plaž – oblasti so z njihovim odpiranjem pohitele, saj je te dni Grčijo (pa tudi nekatere druge dele jugovzhodne Evrope) zajel prvi letošnji vročinski val, temperature pa so v tej državi že zdaj, sredi maja, presegle 40 stopinj.

Grki (prvič?) striktno upoštevajo pravila

Na tisoče Grkov se je tako odpravilo hladit na plažo, kjer so jih poleg že omenjenih ukrepov pričakale tudi druge omejitve, a so jih, v pogovoru za Reuters ugotavlja upravitelj plaže Costa Del Sol Nikolas Venieris, presenetljivo dobro sprejeli: "Naši gostje se lepo obnašajo, sledijo navodilom, česar prej niso nikoli delali, naša plaža je lepše urejena kot prejšnja leta."

Sami se trudijo strogo upoštevati smernice zdravstvene stroke, kar pomeni, da redno čistijo in razkužujejo ležalnike, ki so priklenjeni z verigami, da jih obiskovalci ne morejo prestavljati. A večina si je tako in tako raje prinesla svoje ležalnike, pravi Venieris, in jih namestila pod tamkajšnje senčnike.

"Le otroke je malo težje nadzorovati"

Tudi župan Glyfade, občine južno od središča Aten, Giorgos Papanicolaou, je za Guardian pohvalil večino obiskovalcev plaž: "Za zdaj nam gre veliko bolje, kot smo pričakovali. Le otroke je malo težje nadzorovati. A do zdaj nam ni bilo treba izreči nobenih kazni." Papanicolaou je sicer na lastno pest povečal razdaljo med senčniki, saj so na občini ocenili, da je 4 metre premalo in jih tako namestili 10 metrov narazen.

Te so sicer zelo različne: za podjetja, ki bi obiskovalcem plaž ponujala še kaj drugega, razen predpakirane hrane za s seboj, znašajo med pet tisoč in 20.000 evri, piše Reuters. Prepovedana je tudi prodaja alkohola, iz klubov na plaži ne sme odmevati glasba, uporaba športnih objektov ni dovoljena – vse za to, da bi ljudi odvrnili od druženja, še poroča omenjena tiskovna agencija.

"To odprtje je začetek in ta začetek mora biti uspešen, vse mora potekati po pravilih, da se bomo lahko čim prej vrnili v čim bolj normalno življenje," je ob tem za Reuters poudaril župan občine Alimos Andreas Kondylis.

Red na plaži v bližini Aten. Foto: Reuters
Red na plaži v bližini Aten. Foto: Reuters

Večina otokov se odpira 25. maja

Grčija, ki je javno življenje ustavila 23. marca, je omejitve začela rahljati 4. maja, naslednji veliki sveženj sproščanja ukrepov pa je napovedan za ta teden: danes se odpirajo arheološka najdišča, sprošča se promet z nekaterimi otoki, na primer s Kreto. Povezave z ostalimi, pretežno manjšimi otoki, bodo stekle prihodnji ponedeljek. Grčija, kjer so do zdaj potrdili približno 2800 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 160 ljudi, se nadeja, da se bo življenje do julija, ko naj bi začeli sprejemati tudi tuje turiste, vsaj toliko normaliziralo, da bodo rešili vsaj del turistične sezone, ki državi sicer prinese petino BDP-ja.

Varnostna razdalja med ležalniki mora biti vsaj 4 metre, lokalne oblasti pa jo lahko še povečajo. Foto: Reuters
Varnostna razdalja med ležalniki mora biti vsaj 4 metre, lokalne oblasti pa jo lahko še povečajo. Foto: Reuters