Ena izmed številnih zapuščenih hiš. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Ena izmed številnih zapuščenih hiš. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Hribovski Castropignano leži 20 minut vožnje od moliškega glavnega mesta Campobasso, uro od jadranskega Termolija in poltretjo od Rima. Tik po vojni je imel 3000 prebivalcev, danes jih ima samo še 900. Občina je mnoge izseljence prepričala, naj svoje hiše prodajo za en evro, samo da jih kdo obnovi in znova naseli.

"Na občini smo sklenili, da prodamo hiše po en evro, saj so nujno potrebne obnove. K nakupu skušamo spodbuditi tako tiste, ki bi radi tu živeli, kot one, ki bi vlagali v turizem," je povedala Stefania Chiocchio, predsednica Društva za promocijo Castropignana Pro loco.

Kupci hiš po en evro, ki so lahko tudi tujci, morajo poravnati administrativne in notarske stroške ter skleniti jamstveno polico v višini dva tisoč evrov. Potem imajo pol leta časa za pripravo načrta in tri leta za obnovo hiše. Če jim ne uspe, polica zapade, hišo pa prevzame občina.

"Na občini dopolnjujejo seznam razpoložljivih hiš in poizvedujejo pri lastnikih, ali se strinjajo in kakšne namene imajo. Zapuščenih hiš je zelo veliko," je povedala Stefania Chiocchio.

Tudi sicer so hiše v Castropignanu nadvse poceni. Eleonora se je priselila v ta kraj že pred 25 leti. Otroci so bili na svojem, zato je pri petdesetih prodala trgovino v rodnem Rimu, si kupila tri hišice in jih združila v svoj novi dom.

"To je prava odločitev za ljudi srednjih let. Tako si lahko ustvariš razmere za res sanjsko starost. Pa ne nujno le za starost, samo ozrite se naokoli," je svojo izkušnjo opisala priseljenka iz Rima Eleonora Serafini.

Castropignano je samo eno od več kot sto močno izpraznjenih srednjeveških naselij v deželi Molize. Toda domačini verjamejo, da bo z več dela na daljavo čedalje več tudi povratnikov v neokrnjeno naravo.

V spodnjem videoprispevku vabljeni na potep po Castropignanu. Vas mika nakup?

Hiše po en evro