Kdaj naj bi novi pravilnik začel veljati, še ni znano. Foto: AP
Kdaj naj bi novi pravilnik začel veljati, še ni znano. Foto: AP

Trenutno v Grčiji na arheoloških najdiščih med živalskimi obiskovalci dovolijo samo pse vodnike, ministrstvo za kulturo pa je naznanilo, da je osrednji arheološki svet soglasno sprejel odločitev, ki bo omilila trenutna pravila. Hišnim ljubljenčkom bo tako kmalu dovoljen vstop na več kot 120 arheoloških najdišč po vsej Grčiji.

Na vhodih več kot 110 drugih arheoloških najdišč bodo sicer nameščene kletke. Foto: EPA
Na vhodih več kot 110 drugih arheoloških najdišč bodo sicer nameščene kletke. Foto: EPA

To so odobrili pod pogojem, da so ti na povodcu, dolgem največ en meter, ali pa, da jih lastniki prenašajo v posebni torbi. Da si bodo lahko raziskovali skupaj, bodo morali človeški spremljevalci pokazati zdravstveno potrdilo živali in imeti pri sebi tudi potrebne pripomočke za pobiranje iztrebkov. Večji psi bodo morali nositi nagobčnik, poroča AP.

Vseeno ostajajo izjeme. Štirinožci se ne bodo smeli sprehajati po najbolj priljubljenih turističnih znamenitostih, kot so atenska Akropola, Knosos na Kreti, starodavna Olimpija ali Delfi. Enako velja za starodavna gledališča, templje, grobove in spomeniki z mozaičnimi tlemi.

Na vhodih več kot 110 drugih arheoloških najdišč bodo sicer nameščene kletke, kjer bodo ljubljenčki lahko počakali svoje lastnike.

Kdaj naj bi novi pravilnik začel veljati, še ni znano. Odločitev je po besedah ministrice za kulturo Line Mendoni prvi, a pomemben korak k uskladitvi dostopnosti do spomenikov in arheoloških najdišč s standardi drugih evropskih držav, kjer že veljajo pravila za vstop hišnih ljubljenčkov.