Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tudi na ta način želijo gostom sporočiti, da v turizmu in povezanih dejavnostih spoštujejo zdravstvene protokole, ki veljajo v času pandemije covida-19.

Hrvaška tudi letos namerava obdržati sloves dobro pripravljene in epidemiološko varne turistične destinacije, kot je bila zaradi svoje ugodne epidemiološke slike že lani. Uporabnikom spletne strani bodo na voljo informacije o varnostnih in zdravstvenih razmerah na tamkajšnjem turističnem trgu, in sicer v osmih jezikih, ne pa tudi v slovenščini.

S predpisanimi protokoli so zajeli več kot 200.000 hrvaških gostincev in ponudnikov storitev. Vsi, ki jim bo uspelo uveljaviti varnostne in zdravstvene protokole, bodo brezplačno dobili tudi nacionalno označbo Safe Stay in Croatia, ki je narejena po vzoru oznake svetovnega sveta za potovanja in turizem WTTC Safe Travels.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Še ni jasno, ali bodo zahtevali PCR-test

Označba Safe Stay in Croatia je tudi spodbuda vsem deležnikom v verigi potovanj, da bi še naprej upoštevali ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Označbo lahko pridobijo številni deležniki, kot so hoteli, zasebni apartmaji, kampi, gostinski lokali, letališča, trajektna pristanišča, marine, bencinske postaje, muzeji in turistične zanimivosti. Na spletni strani je objavljen tudi zemljevid Hrvaške z epidemiološko sliko po regijah.

Uporabniki spletne strani safestayincroatia.hr lahko poiščejo vse deležnike turističnega sektorja, ki nosijo oznako Safe Stay in Croatia, so poudarili njeni avtorji. Kot so dodali, bodo uporabniki lahko prek spletne strani tudi delili svoja mnenja in vtise.

Hrvaške oblasti se sicer še niso odločile, ali bodo od turistov ob prihodu na Hrvaško zahtevale predložitev negativnih PCR-testov na koronavirus, saj pričakujejo dogovor na ravni EU-ja.

Med velikonočnimi prazniki še ne pričakuje večjega povpraševanja turistov, ampak šele od konca maja. Na vprašanje, ali bo letošnja turistična sezona boljša od lanske, ko so na Hrvaškem dosegli le 37 odstotkov prihodov in 50 odstotkov prenočitev iz rekordnega turističnega leta 2019, pa je ministrica za turizem Nikolina Brnjac odgovorila, da bo to odvisno predvsem od epidemičnih razmer in ukrepov.