1727 analognih kamer bodo zamenjali z digitalnimi, ki imajo številne dodatne možnosti nadzora. Foto: Pixabay
1727 analognih kamer bodo zamenjali z digitalnimi, ki imajo številne dodatne možnosti nadzora. Foto: Pixabay

Prva faza namestitve novih nadzornih kamer se je že začela. Kamere bodo od torka do četrtka zamenjali in testirali na delu avtoceste A1 od Ploč do Karamatićev, ki bo štiri dni zaprt za ves promet.

Hac bo ob uvedbi nove digitalne opreme za videonadzor in sistema za koordinirano upravljanje prometa v Karlovcu odprl center za upravljanje in nadzor prometa, poroča Jutarnji list. Tja bodo v realnem času prihajale informacije o stanju v prometu z vseh cest na Hrvaškem, ki jih upravlja Hac, pa tudi z istrskega ipsilona in avtoceste Zagreb–Macelj.

V sklopu popolne posodobitve nadzornega sistema bodo na posameznih delih avtocest vgradili tudi nove meteorološke postaje, nekaj novih informacijskih portalov in nov sistem za komunikacijo z interventnimi službami.

Nove kamere bodo hitreje in varneje zaznale potencialno nevarne razmere, kot so vožnja v napačno smer, ustavljena vozila, pešci na cesti, trki, požari v predorih, zastoji in podobno. Nadzorovale bodo tudi hitrost vozil.

13,3 milijona evrov iz Evropske unije

Da bi Hrvaška uresničila projekt, je skupaj s Slovenijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo zaprosila za pridobitev sredstev Evropske unije iz programa Crocodile. Prejela je 85 odstotkov nepovratnih sredstev oziroma 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov).