Pogled iz hotela Park a Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled iz hotela Park a Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hrvaška turistična industrija, ki se v veliki večini osredinja na poletne mesece na jadranski obali, predstavlja skoraj 20 odstotkov hrvaškega BDP-ja, številni sezonski delavci pa lahko zaslužijo več v tujini.

"Okoli 100.000 ljudi dela v turističnem sektorju, manjka pa nam okoli 30.000–35.000 ljudi. Tisti, ki se ukvarjajo s turizmom, nimajo časa čakati, in mnogi so že začeli intenzivno iskati izkušene ljudi," je povedal Ostojić za Reuters.

Hotelirji ter lastniki restavracij in barov poleg na lokalnem trgu dela iščejo osebje še v drugih balkanskih državah, kot so Makedonija, Srbija in BiH, pa tudi v Ukrajini ali celo na Filipinih.

Na Hrvaškem mamijo delavce tudi zunaj Evrope. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na Hrvaškem mamijo delavce tudi zunaj Evrope. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Največjo konkurenco jim predstavljajo premožnejše evropske države, kot sta Nemčija in Avstrija, kjer so plače višje. Januarja je svoj trg dela Hrvatom odprla tudi Švica, kar je ustvarilo dodatni pritisk na domače ponudnike.

Aminess išče tisoč delavcev

"Plače natakarjev in kuharjev so v Avstriji dvakrat višje, lahko pa konkuriramo s privlačnimi namestitvami za delavce in hitrejšo papirologijo, ko gre za delovna dovoljenja. Tudi jezikovne prepreke ni, za nameček pa imajo delavci z Balkana dom blizu," vabi Ostojić.

Aminess, veriga hotelov na severnem Jadranu, išče tisoč sezonskih delavcev za naslednje poletje in je že lansirala kampanjo, s katero želi privabiti delavce za mesta kuharjev, natakarjev, mesarjev, animatorjev in čistilk.

"Iščemo delavce z izkušnjami ali ustrezno izobrazbo, a to ni prvi pogoj, saj vlagamo tudi v izobraževanje zaposlenih. Naslednje leto bomo tako v ta namen namenili milijon kun (132.000 evrov)," je povedala Marina Perić, vodja kadrovske službe pri Aminessu.

Po navedbah Ostojića turistični sektor poziva k digitalizaciji papirologije za pridobitev delovnih dovoljenj za delavce zunaj EU-ja. "Brez delovne sile bodo nekateri ponudniki ostali zaprti ali pa bodo primorani skrajšati delovni čas," opozarja.