Največ pozornosti mednarodne javnosti še vedno pritegne Dubrovnik. Foto: Reuters
Največ pozornosti mednarodne javnosti še vedno pritegne Dubrovnik. Foto: Reuters

Po pomladnih ugibanjih in strahu je zdaj jasno, da se povpraševanje evropskih in svetovnih turistov po hrvaških turističnih destinacijah ni zmanjšalo. Kot napovedujejo v hrvaškem turističnem ministrstvu, bo letošnji prihodek hrvaškega turizma presegel dosedanji rekord iz leta 2019 in se približal 11 milijardam evrov.

Delni krivec za to vsoto je seveda inflacija, a kljub temu so hrvaški turistični delavci izjemno zadovoljni z letošnjim izkupičkom. Trenutno v državi počitnikuje približno milijon gostov, večinoma tujcev, poroča HRT.

Zaslužek turističnih delavcev je dober, kljub nekoliko manjšemu številu gostov, saj ti več zapravijo. Kot ugotavljajo strokovnjaki, so ljudje med pandemijo privarčevali nekaj denarja, ki so ga zdaj pripravljeni več porabiti na dopustu.

Plitviška jezera so ena največjih znamenitosti celinske Hrvaške. Foto: Radio Si
Plitviška jezera so ena največjih znamenitosti celinske Hrvaške. Foto: Radio Si

V Dubrovniku na primer trenutno dopustuje 24 tisoč turistov, kar je približno 10 odstotkov manj kot v rekordnem letu 2019. Turisti so nad ponudbo in izjemno zgodovinsko kuliso navdušeni. "Prišli smo zaradi zgodovine, čudovitih zidov. Nismo veliko slišali o Dubrovniku, samo da je čudovit, in zato smo se odločili, da ga obiščemo".

Enako dobro sezono imajo tudi znamenitosti v notranjosti države. Narodni park Krka, kjer kraljujejo čudoviti slapovi reke Krke, je letos obiskalo že milijon obiskovalcev. Enako množičnega obiska se veselijo tudi v naravnem parku Plitviških jezer, kjer pa so pred pandemijo močno omejili dostop do naravnih znamenitosti, ki jih je množičen obisk že precej ogrožal.