Hrvaški turizem po dveh pandemičnih letih potrebuje dober obisk v letošnjem poletju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaški turizem po dveh pandemičnih letih potrebuje dober obisk v letošnjem poletju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ruska invazija v Ukrajini že kaže posledice tudi za hrvaški turizem. Čeprav Rusi in Ukrajinci predstavljajo le nekaj manj kot dva odstotka vseh turistov na Hrvaškem, je vojna v Evropi upočasnila rezervacije tudi iz drugih evropskih, predvsem pa čezoceanskih držav.

Potem ko se je Hrvaški januarja in februarja obetala še ena odlična turistična sezona, skrbeli pa so jih je konkurenti iz sredozemskih držav, je ruska invazija Ukrajine rezervacije čez noč prepolovila.

"Odpovedi je bilo le nekaj, so se pa upočasnile rezervacije zaradi stanja v Ukrajini," pravi direktor turistične skupnosti Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. Samih turistov iz Rusije in Ukrajine letos na Hrvaškem ne pričakujejo preveč. Lani so uresničili 1,6 milijona prenočitev, kar je manj kot dva odstotka.

Hrvaški turistični delavci beguncem ponujajo tudi zaposlitve. Foto: Shutterstock
Hrvaški turistični delavci beguncem ponujajo tudi zaposlitve. Foto: Shutterstock

Na Hrvaškem se bojijo, "da bo vojna v Ukrajini vplivala tudi na turiste iz držav, ki so sprejele velik delež ukrajinskih beguncev, predvsem na Poljake", pove Martina Nimac Kalcina, predsednica združenja družinskega turizma. Hrvaški turistični delavci pravijo, da bodo letošnji velikonočni prazniki "ne last minute", temveč turizem v zadnji sekundi.

Poleg vojne v Evropi in begunske krize pa jih skrbi tudi "podražitev naftnih derivatov in posledično vsega drugega, predvsem hrane, kar bo vplivalo na kupno moč turistov", pojasnjuje Denis Ivošević, predsednik istrske turistične skupnosti, ki za zdaj ne napoveduje dodatnih turističnih podražitev.

Po drugi strani hrvaški trg že vabi ukrajinske begunce, ki bi se bili pripravljeni zaposliti v turizmu, nekatere hotelske skupine so zvišale plače za 15 odstotkov. Hrvaška bo tudi letos najbolj odvisna od gostov iz avtodestinacij, predvsem Nemčije, Avstrije in Slovenije.