Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Uspeh, za katerega je potreboval sedem let, je vse od osamosvojitve Slovenije naprej uspelo doseči še devetim tujcem. "Čudovit občutek," je Majnarić za Val 202 najprej opisal, kako se počuti ob tem dosežku. "Zelo sem bil vesel, ker vem, koliko časa in denarja je bilo potrebno, da sem obiskal vse postojanke. Kadar koli imam čas, grem v Slovenijo, v hribe, Slovenija ima zelo lepo naravo."

"Zelo sem vesel in ponosen. Zakaj? Ker vem, kako težko je in koliko kilometrov in časa hoje je bilo potrebno, da bi vse obiskal. Do nekaterih koč prideš hitro, do nekaterih drugih, kot so koča na Krnu, na Kaninu, potrebuješ nekaj ur hoje, da prideš v eno smer in še nekaj ur nazaj."

Ali morda ve, koliko kilometrov je pri tem prehodil? "Če bi takoj na začetku začel šteti, bi mogoče vedel, ampak po sedmih letih pa tega ne vem niti približno, ampak res, res veliko. Sem v Delnicah, tukaj sem doma, in samo do Ljubljane potrebujem okoli 100 km v eno smer. Ko pogledaš, je 200 km samo za začetek, potem pa še odločitev, kam grem danes: ali na Primorsko, Štajersko, Koroško ..."

Slovenska narava ga navdušuje. "Vsepovsod so vsi prijazni. Še posebej pohodniki iz Slovenije, ker se hitro vidi, kdo je pogosto v hribih, kdo ima rad hribe."

V hribe se odpravi tudi sam. "Če bi čakal, potem ne bi nikoli nikamor šel. Ljudje rečejo, pokliči, ko boš šel. Ampak, ko pride ta čas, pa najdejo izgovore. Nimaš kaj čakati!"

Kateri predeli države so mu najlepši, mu je kakšna koča še posebej zanimiva? "Posebej imam rad Julijce, saj je višina. Staničeva koča, koča pri Triglavskih jezerih, Pogačnikov dom na Kriških podih ... Vsaka ima svoje čare. Niso samo koče tiste, ki imajo dušo, tudi skrbniki dajo velik prispevek, kako se boš počutil v koči, pa okolje. Vsepovsod so prijazni ljudje. Za nobeno kočo ne morem reči, da tam ni lepo, vsaka je čudovita na svoj način."

Izziv je opravil, ima pa že novega. Želi prehoditi krožno pot Geossa (geometričnega središča Slovenije).

Prisluhnite celotnemu pogovoru Marka Rozmana s Tomislavom Majnarićem, ki se je v vsem tem času naučil tudi slovenskega jezika.

Hrvat, ki je obiskal vseh 177 slovenskih planinskih koč