V hrvaški Istri se na novo sezono pripravljajo s številnimi dogodki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V hrvaški Istri se na novo sezono pripravljajo s številnimi dogodki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ta konec tedna je samo v hrvaški Istri 100.000 turistov, največ iz Slovenije in Italije. Gneča na cestah se je začela že v četrtek, turistični delavci pa so se s številnimi dogodki dobro pripravili na prvomajske praznike.

Zaradi odličnega začetka turistične sezone je hrvaška vlada ta teden zvišala pričakovano rast letošnjega BDP-ja.

"Povezali smo italijanski in slovenski državni praznik s prvim majem in tako dobili lepih turističnih 10 dni," je dejal direktor istrske turistične skupnosti Denis Ivošević. Istra je za goste pripravila kar 70 različnih dogodkov, od gastronomskih, kulturnih, športnih, enoloških in glasbenih.

Hrvaška vlada je ta teden zaradi odličnih turističnih rezultatov v prvi četrtini leta napovedi za rast BDP-ja letos zvišala z 0,7 na 2,2 odstotka.

Pelješki most je bil eden najzahtevnejših projektov v hrvaški zgodovini. Foto: AP
Pelješki most je bil eden najzahtevnejših projektov v hrvaški zgodovini. Foto: AP

Bo poletna sezona rekordna?

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je prepričan, da bodo tudi rezultati glavne sezone letos rekordni.

Temu bo zagotovo pripomogla tudi pred dnevi dokončana stonska obvoznica, s katero je v celoti dokončan projekt Pelješkega mostu. Osem najbolj zahtevnih kilometrov je stalo okrog 70 milijonov evrov, vključujejo pa tudi dva tunela in 500 metrov dolg most Ston.

"Nikoli doslej čez zimo nismo imeli toliko gostov, ki bi prihajali k nam, tudi le za nekaj dni. Prišli so si ogledat most, večina pa jih tudi na Pelješcu doslej še ni bila," pravi Igor Mikulić iz Orebića.

Odkar so na Hrvaškem julija lani odprli Pelješki most, se je čezenj peljalo več kot milijon in pol vozil.