Islandija - ste jo že obiskalI? Foto: EPA
Islandija - ste jo že obiskalI? Foto: EPA

Kot je dejala islandska vlada, vsem cepljenim obiskovalcem iz ZDA in Združenega kraljestva ob prihodu v državo ne bo treba opraviti testiranja na novi koronavirus, prav tako jim ne bo treba za nekaj dni iti v karanteno. Do zdaj so bile meje te države zaprte za vse zunaj schengenskega območja.

V Reykjaviku bodo upoštevali vsa cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). "Svet je v zadnjih 12 mesecih veliko doživel, zato si želimo, da se počasi in varno vrnemo v normalnost. To vključuje tudi vnovično priložnost za potovanja, ki pripomorejo tako k naši kulturi, trgovini in poslu," je dejala islandska premierka Katrín Jakobsdóttir.

Do zdaj so morali vsi, ki so na Islandijo potovali iz Evrope, ob prihodu v to otoško državo opraviti test, za pet dni v karanteno ter se nato znova testirati ali karanteno podaljšati na 14 dni. Decembra pa je vlada spremenila pravila in za obiskovalce iz Evropskega gospodarskega območja (EEA), ki lahko dokažejo, da so covid-19 že preboleli, ukinila testiranje in karanteno.

Islandija je tako kot druge turistične države zaradi enoletne zdravstvene krize imela velik upad prihodkov. V prejšnjem letu se je število turistov zmanjšalo za 75 odstotkov, prišlo jih je manj kot pol milijona.