Raj za arheologe. Foto: EPA
Raj za arheologe. Foto: EPA

Letos so obrnili lopate pred vhodom v znamenite terme cesarja Karakale nedaleč od največjega stadiona v zgodovini človeštva, Circusa Maximusa. Tam iščejo začetni del najstarejše rimske ceste – Apijske.

Rimljani in turisti verjamejo, da se Via Appia, ki je v 3. stoletju pred našim štetjem povezala Rim s pristaniščem v Brindisiju, začne na južni strani mestnega obzidja, pri Vratih svetega Sebastijana. Napaka, pravijo arheologi, ki njen začetek že od julija iščejo v samem središču mesta.

"Računamo, da bomo dobili potrdilo glede njene lege v naslednjih dneh, ko bomo zavrtali še globlje od ravni, do katere smo uspeli priti doslej," pove Riccardo Santangeli Valentani z Univerze Roma 3. Cesta naj bi ležala osem metrov pod današnjo površino. Na poti v globino so arheologi presekali vodno žilo, iz katere teče mlačna termalna voda, ter odkrili zidovje tabern, ki so v antiki stale ob cesti. Med številnimi najdbami je glava nekega kipa.

"Kraljico vseh cest" si prizadevajo uvrstiti na seznam snovne dediščine Unesca

"Najbrž je iz zgodnjega obdobja cesarstva, vendar pa so kip v času poznega cesarstva predelali," dodaja Giorgio Rascaglia. Tu so še čudoviti stekleni kosi iz pozne antike, pa keramika iz srednjega veka, renesanse in moderne dobe. Vse do 19. stoletja je bil ta del Rima zelo obljuden. Pomembna pa so tudi odkritja zgodnje srednjeveških novcev, recimo kvadratnega z začetka 8. stoletja.

"Zanimiv je zato, ker imamo zelo malo arheoloških informacij iz tega obdobja rimske zgodovine. Ravno takrat se je izrisoval obraz Rima kot prestolnice poznejše papeške države," še pove Rascaglia.

Znanstveni izkop ob začetku Apijske ceste sodi v sklop prizadevanj, da bi to "Kraljico vseh cest" uvrstili na seznam snovne dediščine Unesca.