Leta 2019 so se lahko pohvalili s 437 milijoni prenočitvami. Foto: EPA
Leta 2019 so se lahko pohvalili s 437 milijoni prenočitvami. Foto: EPA

Italijani si po pandemični turistični suši znova manejo roke. Turizem vztrajno okreva, na to kažejo predvsem končni podatki o prenočitvah v prvih osmih mesecih leta. Do konca avgusta so namreč v sosednji državi našteli za 75 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Rezultati so za zdaj še nekoliko nižji od rekordnega leta 2019, toda italijanski turizem ne izključuje možnosti, da lahko takratnih 437 milijonov prenočitev do konca tega leta preseže. K temu prispeva tudi topla jesen.

Obiskovalci niso vajeni plavati oktobra, a se zaradi trenutnih temperatur v morje podajo skoraj vsak dan. Italijanske plaže so tako še vedno skoraj povsod povsem polne.

Italijanski turistični delavci si manejo roke

"Z ženo sva rekla, da se taka vročina in priložnost, da greva konec oktobra na morje, ne bosta več ponovili," je dejal milanski turist na Siciliji. Ena izmed domačink na Sardiniji je še dodala, da ne vedo, kaj naj pričakujejo. "Kmalu bomo še božič praznovali na plaži," je dodala, a poudarila, da je z vidika podnebja to skrb vzbujajoče.

Gneča na plažah pa se odraža tudi v analizah. Po podatkih italijanskega statističnega urada ISTAT je prav storitveni sektor in znotraj njega turizem rešil gospodarsko rast Italije v tretjem trimesečju. Ta se je ohranila pri 0,5 odstotka, in to kljub recesiji, ki je zaradi energetske draginje in inflacije že doletela industrijo in kmetijstvo.