Fraport se s prevozniki hiti dogovarjati glede novih destinacij oziroma višje frekvence poletov. Foto: BoBo
Fraport se s prevozniki hiti dogovarjati glede novih destinacij oziroma višje frekvence poletov. Foto: BoBo

Po uvedbi stečaja Adrie Airways so, kot smo že poročali, polete z brniškega letališča napovedali trije novi prevozniki: Lufthansa, Brussels Airlines in SWISS, ki bodo z jesenskim voznim redom (ta začne veljati 27. oktobra) nadomestili štiri povezave Adrie Airways. "Že obstoječi prevozniki pa bodo obseg poletov z Brnika v zimskem času občutno povečali," pravijo pri upravljavcu brniškega letališča Fraportu, pri čemer pa opominjajo, da je končni vozni red še v pripravi.

Pa začnimo na začetku: Razširitev mreže poletov z ljubljanskega letališča je nedavno napovedala družba Lufthansa Group Airlines, ki bo vzpostavila polete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu ter tako potnikom približala tudi njihovo svetovno mrežo poletov. SWISS leteti v Zürich začenja že 16. oktobra, Lufthansa bo polete v Frankfurt vzpostavila 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airliness s poleti v Bruselj od 4. novembra naprej, pojasnjujejo pri Fraportu in dodajajo, da je vozovnice že mogoče kupiti.

Nasveti za potnike, kako do vračila kupnine za vozovnico, kupljeno pri Adrii Airways

Če so letalsko vozovnico rezervirali neposredno pri Adrii Airways (prek njihove spletne prodaje, prodajnih centrov ali prodajne točke na Brniku):
- Zahtevek za vračilo kupnine za vozovnico morajo zahtevati od stečajnega upravitelja – prijavo je treba vložiti najpozneje do 3. januarja 2020.
- Če so nakup vozovnice opravili z bančno kartico, naj se pozanimajo o možnosti nadomestila kupnine pri banki, ki je izdajateljica kartice (več informacij v okvirčku spodaj).

Če so vozovnico za let Adrie Airways rezervirali pri drugem letalskem prevozniku, pri potovalni agenciji ali agenciji za podajo vozovnic, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer je bil nakup opravljen in poskusijo uveljaviti pravice, ki jih imajo letalski potniki v primeru odpovedanega leta.

vir: Fraport

V Pariz 12-krat na teden, namesto šestkrat

Prevoznik Air France bo število poletov v Pariz podvojil – namesto šestkrat na teden bo v francosko prestolnico letel dvakrat na dan (z izjemo sobote), poleg tega pa bodo potniki z ljubljanskega letališča z njim pogosto potovali z večjimi letali. Poljski prevoznik LOT Polish Airlines bo v Varšavo namesto sedemkrat letel osemkrat tedensko, že v trenutnem voznem redu pa se na povečano povpraševanje prilagodil z večjim letalom (leti namreč tudi z boeingom B737).

Air Serbia je že poleti predstavila nove lete v Niš, na liniji v Beograd pa bo letenje v zimskem času okrepila in namesto 11-krat v srbsko prestolnico letela 17-krat na teden. Prek srbske prestolnice bodo Ljubljano povezovali tudi s Skopjem, Tirano, Sarajevom in Sofijo. Večjemu številu potnikov se trenutno prilagajajo tudi z občasno uporabo večjih letal (namesto letal ATR v uporabi airbusi A319). V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines namesto štirikrat lahko leteli šestkrat na teden. Prevoznik Aeroflot pa bo povezavo v Moskvo okrepil z uporabo večjih letal, so še sporočili s Fraporta.

Kako do povračila kupnine, plačane z bančno kartico?

Potrošniki oziroma imetniki bančne kartice lahko pri svoji matični banki, ki je izdajateljica kartice, vložijo zahtevek za povračilo plačanega zneska. Potrošniki lahko zahtevajo povračilo plačanega zneska v osmih tednih od dneva, ko je bilo plačilo izvedeno, svojemu zahtevku pa predlagamo, da priložijo kopijo dokazila o plačani storitvi, podatek o dnevu opravljenega plačila, obvestilo o odpovedanem poletu ...

Vsak zahtevek banka obravnava individualno. Če bo banka zavrnila potrošnikov zahtevek za povračilo plačanega zneska, se lahko potrošnik obrne na Združenje bank Slovenije, v okviru katerega deluje organ za zunajsodno reševanje potrošniških sporov.

Vir: Tržni inšpektorat RS

"V zimskem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo še naslednje povezave: Turkish Airlines v Carigrad, easyJet v London Gatwick in London Stansted ter Berlin in Transavia v Amsterdam," so v sporočilu za javnost še zapisali upravljavci letališča in dodali, da bodo o morebitnih drugih novostih sporočali sproti.

Akcijske ponudbe prevoznikov

Prevozniki so medtem pripravili mamljive akcije letalskih vozovnic – v Bruselj je tako mogoče leteti že od od 33 evrov, v Amsterdam od 35, v Pariz že za slabih 150 ..., relativno ugodno pa je mogoče odleteti tudi v Azijo ali Severno Ameriko, saj se cene vozovnic, kot so v sporočilu za javnost navedli pri Fraportu, začnejo tudi pri manj kot 500 evrih.