"Iz trbouskiga špajza" je občina organizirala v sklopu projekta Inspiracija, lani pa so ga pohvalili tako gostinci kot tudi gosti. Kulinarični festival obuja in ohranja tradicionalno rudarsko kuhinjo, tudi na sodoben način. Po besedah Jane Mlakar Adamič, kustosinje Zasavskega muzeja Trbovlje, ki dobro pozna osnovne temelje trboveljske kulinarike, celotna kuhinja temelji na sitostni hrani. "To je tista hrana, ki daje v želodcu občutek teže, hkrati pa je to hrana, ki je tudi poceni in jo je mogoče pridelati doma," je pojasnila.

Ponudba je zelo različna: od malic, kosil, hitre hrane do sladic. "Glede na lansko leto lahko na letošnjem jedilniku festivala opazimo veliko več sodobnejših jedi, ki pa seveda temeljijo na naših tradicionalnih sestavinah," je povedala Vodja projekta Zvezdana Lamovšek.

Letošnjo ponudbo sta predstavila tudi gostinca, ki sicer v svojih kuhinjah vsakodnevno pripravljata trboveljske jedi oziroma jedi iz sestavin, ki so jih uporabljali nekoč. "V teh dneh bomo dodali tudi jedi, ki v sedanjem času niso več v običajni rabi – zaroštan močnik, prežganka, tudi sladko pehtranovo potico bomo pripravili in domač čebulni kruh," je povedal Zoran Jager iz gostilnice Mala malca. "Ne gre za čisto klasičen način, kako so se trboveljske jedi dejansko jedle za glavno jed ali prilogo," je razložil Tadej Vodušek iz gostilne Martin in dodal, da so klasične sestavine vključili v pestrost jedi.

Letos bo zaradi epidemije covida-19 število gostinskih lokalov nekoliko okrnjeno, saj bo zaradi novega koronavirusa potekal v domačem okolju, hrano pa bo mogoče naročiti le v gostinskih lokalih, ki ponujajo dostavo hrane oziroma osebni prevzem. Za prihodnji festival vsi upajo, da bo znova potekal v lokalih, z njim pa tudi tekmovanje v pripravi grenadirmarša, ki je letos odpadlo.