Japonska je bila dve leti zaprta za tuje obiskovalce. Foto: AP
Japonska je bila dve leti zaprta za tuje obiskovalce. Foto: AP

Omilitev omejitev bo veljala za potnike iz držav z nizkim tveganjem. Že od maja lahko v državo prihajajo turistične skupine iz ZDA, Avstralije, Tajske in Singapurja, od 10. junija pa bo dovoljenje veljalo za državljane 98 držav, med drugimi so to Združeno kraljestvo, Francija, Španija, Kanada, Malezija pa tudi Slovenija. Trenutno lahko v državo dnevno vstopi 10.000 potnikov, tako tujcev kot japonskih državljanov, junija pa se bo ta omejitev povečala na 20.000. Z 10. junijem bodo tudi povečali število letališč, na kateri poteka mednarodni promet – zdaj bo takšnih sedem, piše Guardian.

Še vedno bodo morali vsi obiskovalci še pred vstopom v državo pokazati negativni test na covid-19, nekatere bodo znova testirali tudi ob prihodu. A tudi tu obstaja izjema – trikrat cepljeni iz določenih držav se bodo dodatnemu testiranju izognili.

Obiskovalci bodo lahko hodili v manjših skupinah. Foto: AP
Obiskovalci bodo lahko hodili v manjših skupinah. Foto: AP

Državo so odprli za manjše skupine, zato ker so prepričani, da bodo obiskovalci bolj upoštevali, da je treba praktično na vseh mestih v državi še vedno nositi zaščitne maske.

Najnižja stopnja smrtnosti zaradi covida-19 v skupini G7

Japonska je svoje meje za čezmorske obiskovalce zaprla ob začetku pandemije leta 2020. Do pred nekaj meseci je bil prepovedan tudi vstop osebam z novimi študentskimi, delovnimi ali poslovnimi vizumi.

Marca je japonska vlada napovedala, da bo zaradi vse manj okužb s koronavirusom v državi in po svetu začela blažiti omejitve. Premier Fumio Kišida je ob napovedi sproščanja poudaril, da so bili strogi ukrepi "potrebni, da bi zagotovili, da je naš zdravstveni sistem na trdnih temeljih in je na voljo dovolj časa za izvajanje cepljenja". Večinsko prebivalstvo sicer podpira trenutne omejitve.

Japonska med pandemijo sicer nikoli ni uvedla popolnega zaprtja države ali izvedla splošnega testiranja. Do zdaj je naštela 8,4 milijona okužb z novim koronavirusom in 30.000 smrtnih primerov, kar je najnižja stopnja smrtnosti med državami iz skupine G7.

Država je leta 2019 sprejela rekordnih 31,9 milijona tujih turistov, za leto 2020 pa si je zadala za cilj 40 milijonov turistov, a jim je načrte prekrižala pandemija.