Obnovitvena dela še kar potekajo. Foto: Miloš Batistuta
Obnovitvena dela še kar potekajo. Foto: Miloš Batistuta

Po nesreči se je družba ATC Kanin Bovec sesula, zato je hotel, v lasti družbe Hit Bovec, po 40 letih zaprl vrata in šel leta 2014 v stečaj.

Na dražbi leta 2015 je hotel za 1,3 milijona evrov od stečajne upraviteljice kupil ruski poslovnež Sergej Vorožejkin oz. družba Alpe Adria hoteli, ki ima v lasti tudi ljubljanski hotel Cubo. Naslednje leto so novi lastniki začeli obnovo, ta pa še kar traja.

Groba gradbena dela in instalacije so končali, še prej pa so popolnoma obnovili streho, vsa okna in vrata ter sobe, ki jih je zamakalo. Čaka pa jih še vsa notranja oprema hotela.

Skupaj z nakupom so ruski poslovneži v hotel doslej vložili že 11,5 milijonov evrov, koliko bo treba še vložiti, pa je težko napovedati. Še težje je napovedati, kje in kako bodo dobili osebje, saj se je nekdanje osebje moralo znajti in so se prezaposlili ali pa so že upokojeni.

Foto: Miloš Batistuta
Foto: Miloš Batistuta

Zdaj so lastniki hotela vizijo hotela predstavili na seji občinskega sveta Bovec 28. marca. Velika pričakovanja bovškega občinskega sveta lahko ponazorimo z vprašanjem, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, bolje rečeno: hotel ali žičnica.

Bil je največji bovški hotel

Ob nakupu hotela Kanin so ruski poslovneži nakup tega pogojevali s tem, da Bovčani obnovijo žičniško infrastrukturo na Kaninu. Po skoraj štirih letih mirovanja so Bovčani obnovljeno kabinsko žičnico decembra leta 2016 odprli in izpolnili svojo obvezo. Hotel Kanin pa je še zmeraj zaprt. To je obenem težava za Bovec, predvsem v zimski sezoni in na smučišču, saj je bil Hotel Kanin z 250 posteljami največji bovški hotel.

Župan Valter Mlekuž ne more skriti, da je razočaran: "Vesel sem, da so prišli na občinski svet, vendar nismo dobili nobenih odgovorov, kdaj bi hotel lahko odprli. Mislim, da se že preveč vleče, obljube so bile za 2018."

Na seji občinskega sveta je bil prisoten tudi eden od lastnikov, Sergej Vorožejkin, v imenu lastnikov pa je vizijo hotela Kanin predstavil Sandi Kovačevič, direktor ljubljanskega hotela Cubo, katerega tudi obvladujejo omenjeni ruski poslovneži.

Štiri zvezdice plus

Hotel Kanin je doslej imel 125 sob, po novem pa jih bo 99. Hotel bo imel štiri zvezdice plus, kar je eno več kot doslej, saj pričakujejo goste z bolj globokim žepom. Zato so nekatere standardne sobe predelali in uredili osem suit ter nadstandardnih apartmajev, nov bo tudi konferenčni center.

Foto: Miloš Batistuta
Foto: Miloš Batistuta

V razmišljanju je Kovačevič navedel, da bi zdaj hotel lahko delal le sedem mesecev na leto, poleti, ko Bovec poka po šivih, težava pa je zima: "Če bi ga danes odprli, ga mogoče čez eno leto ne bi bilo več." … in to dokazoval s stroški za plače 100.000 evrov in materialnimi stroški obratovanja 250.000 evrov.

Temu je oporekal občinski svetnik, predsednik občinske komisije za prenovo smučišča Kanin in poslanec Danijel Krivec, ki je dejal, da je občina naredila svoj del obveze, uredila smučišče Kanin, ureja letališče, razmišljajo o novi telovadnici, ki bi lahko gostila tudi športnike na pripravah, smučišče Kanin pa brez največjega bovškega hotela Kanin (in drugih hotelov) dolgoročno ne bo preživelo.

Krivcu je na vprašanje, ali je kakšen časovni načrt odprtja, odgovoril Kovačevič : "Če me sprašujete za datum, ne."

Iz predstavitve je bilo razumeti, da Bovec kot destinacija in smučišče Kanin še ne ponujata dovolj za hotel s štirimi zvezdicami, kar pa pomeni, da bodo Bovčani lahko na odprtje hotela čakali še pet let ali več, ko bodo, če bodo, skupaj z italijanskimi sosedi našli 50 milijonov evrov za načrtovano popolno obnovo smučišč na Kaninu.