Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Mojstri preživetja v naravi šotorov ne postavljajo pod drevesa. Ko močno dežuje, okrog njih izkopljejo jarke, visoke lesene zgradbe pred neurjem podrejo. A veter v Zatolminu in Naklem je bil premočan.

"Protokole glede tega smo spremenili že letos. To pomeni, zdaj smo vnaprej obveščeni, pripravljeni so evakuacijski plani," je povedal Nejc Kurbus, načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

"Za najmlajše je seveda čisto drugače, ali si doma za štirimi stenami, kakor ko si v naravi. Malo več pozornosti namenimo, pa zjutraj mogoče malo več nutelle namažemo ali pa Viki kreme na kruh, pa so bolj srečni," pa je povedal Urban Lečnik Spaić, prostovoljec Zveze tabornikov Slovenije.

Niso pa prav mirni starši. Ob hudi uri mnoge stisne pri srcu. "Se vseeno trudimo na družbenih omrežjih ali pa po sporočilih obveščati starše, da je vse v redu z njihovimi otroki, da smo se recimo prestavili v telovadnico," je povedal Kurbus.

Ali pa v primeru Kampa Danica v občinsko dvorano. Sem so goste v zadnjih dveh tednih umaknili že več kot petkrat. "Kot ena selitev narodov. Vsi pridejo s spalnimi vrečami pa z oblačili," je povedala Mojca Šiljar, direktorica kampa Danica Bohinj.

Manjši šotori vetra ne zdržijo, turisti z avtodomi pa se pogosto odločijo vedriti kar v vozilu. "Vidim, da so ljudje zelo prestrašeni, da spet razmišljajo, da bi mogoče šli raje v apartmaje. Mislim, da pa je toliko gostov, ki izberejo tak način počitnikovanja, da ne bo upada," je povedala Šiljar.

Da vreme postaja vse pomembnejše za izbiro kraja preživljanja počitnic, pove poznavalec vedenja turistov – Emil Juvan s fakultete za turistične študije Turistica z Univerze na Primorskem. "Bi morda apeliral na turistične destinacije in ponudnike, da začnejo zelo strateško komunicirati, kako skrbijo na varnost tako pred visokimi temperaturami in pa se pravi tudi v primeru izrednih vremenskih razmer, ali pa tudi že razmišljati o alternativni turistični ponudbi."

Nevihte krojijo počitnice na prostem