Tudi to poletje bo zaradi stavk potovanje po Evropi moteno. Foto: EPA
Tudi to poletje bo zaradi stavk potovanje po Evropi moteno. Foto: EPA

Pri naših zahodnih sosedih stavke med poletno sezono niso nič novega, ne nazadnje stavke na vrhuncu turistične sezone na delodajalce vršijo največji pritisk. Italijanski delavci v javnem prometu bodo po vsej državi 24 ur stavkali 7. julija, zato lahko pričakujemo zamude in gnečo na avtobusih, vlakih in celo trajektih.

Posledice stavke sicer ne bodo enake povsod, vendar bo v tistem obdobju kar nekaj nevšečnosti. 15 julija bodo za 24 ur delo prenehali delavci na kontrolnih stolpih največjega italijanskega podjetja ENAV.

18. julija je napovedana stavka na Milanskem letališču Malpensa, dva dni pozneje pa bodo po celi državi stavkali letališki delavci, ki skrbijo za nalaganje prtljage na letala. Stavki se bodo pridružili tudi trije največji italijanski sindikati delavcev v transportu.

Španija

Nekje med 19 junijem in drugim julijem bo stavkal sindikat španskih pilotov (Sepla) poziva k stavki proti podjetju Air Europa, ki je tretja največja španska letalska družba. Točnega datuma stavke še ni, pomembno pa je vedeti, da člani sindikata Sepla vse od šestega junija dnevno stavkajo za "nedoločen čas." Veliko poletov je prestavljenih, odpovedati pa so morali kar 20 odstotkov poletov na vrhuncu turistične sezone.

Anglija

Več kot 2000 varnostnikov stavka na največjem londonskem letališču Heathrow. Sindikat Unite je sprva načrtoval 31-dnevno stavko, ki so jo pozneje skrajšali na 29 dni. Predvidoma bodo delavci stavko začeli 28. junija, potekala bo vsak konec tedna do konca avgusta. Sicer so z londonskega letališča sporočili, da je vpliv stavke na nemoteno delovanje letališča zanemarljiv, obenem pa so zagotovili, da bodo skušali čim bolj zmanjšati vpliv stavk na potnike.

Francija

Francoski letališki delavci so eni izmed redkih, ki ne stavkajo zaradi višine plač, ampak še vedno bijejo boj proti zvišanju starosti za upokojitev, ki jo je predsednik Emmanuel Macron iz 62 let zvišal na 64 brez parlamentarnega glasovanja.

Zaradi stavke pred desetimi dnevi je nizkocenovni ponudnik Ryanair že moral odpovedati 400 poletov zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa.