Na dogodivščino s kolesom. Foto: Facebook/Štrekna
Na dogodivščino s kolesom. Foto: Facebook/Štrekna

Tudi letos bodo lahko ljubitelji kolesarjenja na Koroško in z nje potovali z namensko organiziranim javnim prevozom. Kolesarski vlak bo po koroški železniški progi med Mariborom in Pliberkom v Avstriji prvič letos zapeljal 29. aprila in 1. maja. V času poletnih šolskih počitnic pa bo od 10. junija do 26. avgusta – tudi na praznika 25. junija in 15. avgusta – vozil vsako soboto.

V letošnjem letu, ko se pričakuje dokončanje številnih novih kolesarskih povezav na Koroškem, naj bi bil pomen teh možnosti za prevoze še večji.

Julija bo z vožnjami začel tudi Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in avstrijskim Labotom. Avtobusna povezava bo aktivna vse do septembra. Na tej relaciji bo manjši avtobus s prikolico za kolesa vozil dvakrat dnevno ob sobotah in nedeljah ter za praznični 15. avgust. V Labotu bo tudi možen prestop na kolesarki avtobus do Volšperka, v Velenju pa na Bicikel bus, ki povezuje Velenje z Logarsko dolino.

Pretekle sezone so bile uspešne

Prav sobotni kolesarski vlak je po besedah Aleša Ruprehta z Regionalne razvojne agencije za Koroško pokazal, da ima koroška železniška proga, ki poteka ob trasi mednarodne Dravske kolesarske poti, potencial.

Kolesarski vlak je lansko sezono v 15 dneh obratovanja peljal več kot 1000 potnikov in skoraj 350 koles, v minulih šestih sezonah pa so poletni kolesarski vlaki po koroški železniški progi prepeljali približno 4000 potnikov in 1500 koles.

Štrekna bus, ki se navezuje na kolesarsko povezavo v Mislinjski dolini, imenovano Štrekna, pa je doslej v štirih sezonah prepeljal okoli 2500 potnikov in prek 2000 koles.