Foto: EPA
Foto: EPA

Sonce in morje, le kdo si ga ne bi želel v teh turobnih časih. In V Egiptu ga imajo v izobilju. A turistične destinacije bolj ali manj samevajo. Sinajski polotok, znan po dolgih peščenih plažah in koralnih grebenih, željnim oddiha od zime in pandemije na stežaj odpira vrata.

Predsednik združenja investitorjev Severnega Sinaja Tamer Makram razlaga, da turistov ni veliko: "Žal prihajajo le tisti, ki smejo potovati. Večinoma so to Ukrajinci, Belorusi, Kazahstanci in Armenci. Torej, ne prihajajo iz veliko držav. Nekaj je tudi domačih turistov, torej Egipčanov, ki radi počitnikujejo tukaj."

Na Sinaju so številke okuženih, če jim je seveda verjeti, nizke. Skrbijo za medsebojno razdaljo, maske so obvezne tudi na prostem. Turisti pa lahko v letoviško mesto pridejo le z negativnim testom na koronavirus. "Nobenemu gostu ne dovolimo, da pride brez PCR-testa, poleg tega se naši zaposleni redno testirajo. Trudimo se biti čim varnejši," pravi Makram.

Pandemija je močno prizadela egiptovski turizem, potem ko so se tujci začeli nemirni državi izogibati že zaradi terorističnih napadov. Leta 2020 je tako deželo piramid obiskalo le 3 milijone tujih turistov, običajno jih pride od 10 do 15 milijonov.

Tudi za Turčijo, priljubljeno sredozemsko destinacijo, je slaba sezona. A prav z novimi ukrepi želi turiste prepričati, da bodo na turški obali varni.

Generalni diretor hotelskih verig Four Seasons v Carigradu Tarek Mourad poudarja, da turiste prepriča tudi dejstvo, da jim ob turistični ponudbi zagotavljajo tudi varnostne ukrepe in dobre zdravstvene centre, poleg tega pa pravi, da turistom "v težkih časih zagotavljamo visoko raven zdravstvenih in higienskih standardov".

V Carigradu na turiste vsaj še v pomladanskih mesecih ne računajo. Pretekli mesec je število tujcev, ki sicer obiščejo Turčijo upadlo za več kot 90 odstotkov v primerjavi z letom 2019. A poleti naj bi na sezono bili pripravljeni, dohodek od turizma, ki predstavlja 12 odstotkov gospodarstva, pa tudi nujno potrebujejo.

Kako se na poletno turistično sezono pripravljajo v Egiptu in Turčiji?