Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Machu Picchu in inkovski cestni sistem sta uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, ta agencija znotraj Organizacije združenih narodov pa je izrazila zaskrbljenost zaradi načrtovanega letališča v Chincheru, ki bo od slovitih inkovskih razvalin iz 15. stoletja oddaljen manj kot 60 kilometrov.

"Zavezali smo se, da bomo pred začetkom gradbenih del letališča Chinchero junija letos javnosti predstavili študijo učinkov, ki jo zahtevajo pri Unescu," je povedal minister za prevoz Edmer Trujillo, ki je pristojen za projekt.

Zdajšnjega letališča v Cuzcu ne morejo več razširiti, zato so se odločili za gradnjo novega. Foto: Reuters
Zdajšnjega letališča v Cuzcu ne morejo več razširiti, zato so se odločili za gradnjo novega. Foto: Reuters

Unesco je perujskim oblastem sporočil, da čeprav bo letališče zgrajeno izven arheoloških nahajališč, pa je nujno potrebno preučiti, kakšen vpliv bi povečan pritok turistov imel na znameniti spomenik, poroča AFP.

Novo letališče bo imelo kapaciteto šest milijonov potnikov letno, kar je za 60 odstotkov več kot aktualno letališče v Cuzcu, ki lahko sprejme 3.000 potnikov dnevno, a jih v resnici prejme 5.000. Obstoječega letališča ne morejo razširiti, ker leži znotraj Cuzca, skoraj polmilijonskega andskega mesta na jugovzhodu Peruja.

Več škode ali koristi?

Machu Picchu, najbolj ikonične ruševine inkovskega imperija, ki je pred prihodom španskih osvajalcev v 16. stoletju okoli sto let vladal večjim območjem zahoda Južne Amerike, je najbolj priljubljena turistična atrakcija Peruja. Od Cuzca je Machu Picchu oddaljen sto kilometrov.

Kritike skrbi, da se bo z novim letališčem nad Machu Picchu zgrnilo še več turistov. Foto: Pixabay
Kritike skrbi, da se bo z novim letališčem nad Machu Picchu zgrnilo še več turistov. Foto: Pixabay

Trujillo je povedal, da bodo gradnjo letališča skrbno nadzorovali strokovnjaki z ministrstva za kulturo, za vsak primer, če med kopanjem naletijo na kakšne arheološke najdbe.

Letališče bo zgrajeno na nadmorski višini 3.780 metrov v inkovski Sveti dolini. Načrtovano letališče kritizirajo številni, saj jih skrbi ne samo zaradi potencialno škodljivega vpliva na nacionalne zaklade Peruja, ampak tudi na ruralne skupnosti.

"Gradnja letališča v Sveti dolini bo imela nepopravljive posledice v smislu hrupa, povečanega prometa in nenadzorovane urbanizacije," je avgusta opozorila zgodovinarka Natalia Majluf. A lokalne oblasti pravijo, da bo letališče mestu in okolici prineslo prepotrebne dohodke od turizma, od katerih je odvisna celotna regija.