Kami Rita maja lani po opravljenem 26. vzponu na Everest. Foto: EPA
Kami Rita maja lani po opravljenem 26. vzponu na Everest. Foto: EPA

Nepalski šerpa Kami Rita se je v tednu dni že drugič povzpel na najvišjo goro sveta. S podvigom je svoj rekord po številu vzponov na Mont Everest še izboljšal na neverjetnih 28-krat.

53-letni šerpa je zadnji vzpon na 8849 metrov visoki Everest opravil po tradicionalni poti po jugovzhodnem grebenu, je sporočil predstavnik nepalskega ministrstva za turizem. Pot sta že pred 70 leti utrla pionirja Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgaj.

Sorodna novica Nepalski šerpa podrl lastni rekord s 27 vzponi na Everest

"Kami Rita se spušča z vrha, na katerega se je povzpel skupaj s strankami. Na podrobnosti še čakamo," je sporočil Thanesvar Guragaj, direktor podjetja Seven Summit Treks, pri katerih je rekorder zaposlen.

Rekorderju je sicer tik za petami še en nepalski šerpa, 46-letni Pasang Dava, ki je letos opravil že dva vzpona, pred kratkim pa je za kratek čas tudi izenačil rekord Kamija Rite s 27 vzponi, je poročal thehindu.com.

Tujci se z domačini ne morejo kosati. Na prvem mestu je 49-letni Britanec Kenton Cool, ki je prejšnji teden vrh osvojil sedemnajstič. 15 vzponov ima še Američan Dave Hahn, to pa sta tudi edina tujca med 15 posamezniki, ki so očaka osvojili najmanj 15-krat.

Letos med osvajanjem Everesta umrlo že enajst ljudi

Osvajanje najvišjih vrhov sveta s seboj nosi tudi veliko tveganje. Med koncem tedna sta namreč umrla še dva plezalca na Everest, s čimer se je število umrlih med poskusom vzpona od začetka sezone aprila povzpelo na enajst.

Vzponi na najvišji vrh sveta so v zadnjih letih postali del množičnega turizma v Nepalu, vendar ekstremni alpinizem vsako leto zahteva tudi visok smrtni davek. Foto: Reuters
Vzponi na najvišji vrh sveta so v zadnjih letih postali del množičnega turizma v Nepalu, vendar ekstremni alpinizem vsako leto zahteva tudi visok smrtni davek. Foto: Reuters

Nepalska vojska je potrdila, da je v ponedeljek umrl nepalski šerpa, ki se je na Everest vzpenjal, da bi goro očistil smeti; tudi opreme, ki ostane za umrlimi plezalci.

V petek je med vrnitvijo z vrha v območju "cone smrti" nad 26.000 čevlji oz. 7925 metri, v kateri se lahko zaradi izjemno redkega zraka pojavi intenzivna višinska bolezen, umrl 40-letni avstralski plezalec Jason Bernard Kennison.

Avstralec je najverjetneje umrl zaradi izčrpanosti na območju "balkona" med vrhom in prvim taborom. "Navzdol so ga nosili šerpe, vendar se je zgrudil, ko je dosegel območje balkona," je dejal šerpa Ang Tshering iz podjetja Asian Trekking Co. Zaradi močnega vetra jim plezalca ni uspelo pravočasno oskrbeti z jeklenkami kisika.

Med skupno enajstimi žrtvami Everesta so še tri šerpe, ki so aprila umrli pri padcu seraka v spodnjem delu gore, drugi pa so umrli zaradi bolezni, šibkosti in drugih vzrokov. Dva plezalca iz Singapurja in Malezije medtem pogrešajo že več kot tri dni.