Avtokampi bi bili lahko varna oblika preživljanja počitnic, a so po večini zaprti. Foto: Avtokampi.si
Avtokampi bi bili lahko varna oblika preživljanja počitnic, a so po večini zaprti. Foto: Avtokampi.si

Odprtje turizma je predvideno v t. i rumeni fazi sproščanja ukrepov. To žalosti tudi goste avtokampov, ki menijo, da bi lahko v svojem mehurčku – prikolici, šotoru ali mobilni hiški bivali že prej. Kar je kljub slabšanju epidemiološke slike že mogoče pri sosedih na Hrvaškem.

Jure iz Gorenjske je v ankaranski kamp prišel le zato, da prestavi prikolico z običajnega mesta ob morju, ki ga ima v najemu že desetletja. "Če bi bila normalna sezona, bi bili dva tedna že v prikolici. Saj se bo tukaj tudi vse odprlo, maja se bo tudi tukaj vse začelo spet!"

Takega optimizma pa ne deli Klemen Hren, urednik portala avtokampi.si, ki meni, da kampov pred drugo polovico maja ne bodo odpirali. Popolnoma drugače je pri sosedih: "Tudi čez zimo je bilo v Istri nekaj kampov odprtih, tudi solidno zasedenih z nemškimi gosti, ki so se preselili na toplejše. Preostali bodo odprli vrata konec aprila, v začetku maja."

Kampi čas zaprtja ponekod izkoriščajo za prenovo, a brez ponovnega odprtja je njihova prihodnost negotova. Foto: Avtokampi.si
Kampi čas zaprtja ponekod izkoriščajo za prenovo, a brez ponovnega odprtja je njihova prihodnost negotova. Foto: Avtokampi.si

Že lani se je pokazalo, da si vedno več ljudi želi oddiha v naravi. "Težko bi rekel, da se bodo kampi odprli prej kot hoteli, upamo pa, da bo datum znan čim prej, saj se morajo turistični delavci na to pripraviti. To ni mogoče v dnevu ali dveh."

Že včeraj bi si želeli odprtja, pa pravi Sorina Vovk, ki upravlja družinski kamp v Ospu, kjer po navadi bivajo tuji gostje. "Lani je bil porast naših gostov, predvsem zaradi bonov. Mogoče nas bo tudi to letos rešilo. Upamo na čimprejšnje odprtje, smo zagnani, imamo voljo! Glede na to, da nisi v objektu, da si na zraku, bi lahko že zdaj imeli odprto."

Kampi se na odprtje pripravljajo. V ankaranski Adrii so, denimo, prenovili sanitarne vozle, na voljo pa bo tudi popolnoma nova ponudba mobilnih hišic visokega kakovostnega razreda.

Najbolj so prizadete turistične kmetije, katerih glavni gostje so enodnevni izletniki. Foto: BoBo
Najbolj so prizadete turistične kmetije, katerih glavni gostje so enodnevni izletniki. Foto: BoBo

Pozabljene kmetije

Epidemija je močno zaznamoval tudi turistične kmetije. Čeprav so turistični boni nekoliko pomagali pri polnjenju ponudbe, pa je izpad še vedno ogromen in posebno močno so prizadete tiste kmetije, ki zaradi pomanjkanja nastanitev bonov niso mogle uporabiti.

"Za kmetije brez nastanitev je bilo leto 2020 finančno zelo slabo. Upad prihodkov je bil od 60 do 90 odstotkov" pravi Renata Kosi, z Združenja turističnih kmetij Slovenije. "Ravno obdobje spomladi in jeseni, ko so bila zaprtja, je glavna sezona za izletniške kmetije, vinotoče in osmice."

Čeprav je bil položaj poleti nekoliko boljši za kmetije z nastavitvami, pa Urška Topolšek s turistične kmetije Urška v Zrečah opozarja. "Mi prodajamo storitev, naša glavna dodana vrednost je storitev. To se pravi, če imamo jajca v kurniku, ta jajca prodamo za zajtrk. Nam so sobo zaprli in te sobe ne moremo dati na kolesa in peljati na Hrvaško. Tukaj se nam zdi popolnoma nepošteno, da mi dobimo manj pomoči, kot če bi imeli en hektar jabolk."