Foto: EPA
Foto: EPA

Nestabilno vreme, negotovost glede novih pravil in zadržanost ljudi so glavni razlogi, da so nekateri avtokampi še vedno zaprti. Kamp v Luciji bo predvidoma začel delati 1. junija, v Fiesi bodo odločitev sprejeli v teh dneh, kamp v Strunjanu pa že dela, odprl se je tudi kamp na Belvederu. Gostov je le za vzorec, a se povpraševanje iz dneva v dan povečuje. Izolski kamp Jadranka se na odprtje še pripravlja. Vrata bo najverjetneje odprl prihodnji teden. Letos so tam obnovili sanitarije, delno tudi restavracijo.

Od ponedeljka je odprt tudi največji obalni kamp, ki deluje v sklopu resorta Adria Ankaran. Direktor Aleš Semeja pravi, da je veliko zanimanje predvsem za najem mobilnih hišk, apartmajev in suit, torej za nastanitve, v katerih gostje bivajo ločeno od drugih, imajo lasten vhod in kuhinjo.

V ospredju je skrb za varnost. Turiste zanima, kako je z izvajanjem protikoronskih ukrepov, ali je na voljo razkužilo, kako je z zagotavljanjem zadostne oddaljenosti in podobno. "Tudi takrat, ko bomo povsem polni, zagotavljamo vsakemu gostu približno 90 kvadratnih metrov in tudi naša plaža je tako velika, da bomo brez težav izpolnjevali te zahteve," poudarja Semeja.

V preteklosti je bilo razmerje med domačimi in tujimi turisti približno enako, letos pa pričakujejo, da bo domačih gostov vsaj 60 odstotkov. Ankaran je najbrž zanimiv predvsem za goste iz bližnjih držav, iz katerih se tujci lahko pripeljejo z osebnim vozilom, to so Avstrija, Nemčija in Češka. V Adrii upajo, da se bodo razmere kmalu uredile tudi v Italiji, od koder prihajajo predvsem dnevni obiskovalci.

Kakšno je stanje v največjem kampu v slovenski Istri?