Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

A čaka nas še polet do nje, dobrih pet ur od doma – gremo v Doho s katarskim mednarodnim ponosom. Qatar Airways, njihova letalska družba, je bila pred kakšnim mesecem že sedmič zapored izbrana za najboljšo letalsko družbo na svetu.

Nekako v slogu svoje države tudi letalska družba bolje skrbi za tiste z več denarja. Nagrade pobirajo v poslovnih razredih. Za nas z nekoliko manj denarja so šele na desetem mestu med svetovnimi prevozniki. So mladi in ambiciozni, tako kot njihov narod. So najmlajši prevoznik, ki leti na šest celin.

Zdaj pa zares, dobrodošli v Katarju. Preden je temeljilo na vnetljivem, so njihovo gospodarstvo poganjali biseri. Danes se na tem polotoku prepletajo religija, denar in velike ambicije. Če bi le še narava in vreme bolj sodelovala, Katarci pravijo, da bi bili najsrečnejši narod na svetu. Vseeno so trdno prepričani, da bodo do leta 2030 najboljša država na svetu. In iz vse te puščave bi radi ustvarili raj – sredstva za to zagotovo imajo.

Maja Hrvatin bo med svetovnim nogometnim prvenstvom raziskovala Katar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Maja Hrvatin bo med svetovnim nogometnim prvenstvom raziskovala Katar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Radi imajo prestiž. Prvo petzvezdično letovišče na Bližnjem vzhodu je bilo odprto prav v Katarju. V izjemno varni državi je skoraj najhujši zločin vožnja pod vplivom alkohola. Tujce so zaradi tega celo izganjali iz države. So narod, ki ne pešači, poceni gorivo poganja kaos. 56 centov na liter stane. Ni najcenejši na svetu, si ga pa Katarci glede na svoj dohodek lahko privoščijo največ na svetu. Najmanj pomembna stvar v državi? Poraba avtomobila. Je pa njegova velikost precej pomembna – večji kot je avtomobil, več prednosti ima na cesti. Cene avtomobilov so med višjimi na Bližnjem vzhodu. Jaz tako ali tako dlje od avtosalona ne bom prišla. Ob večini ob cesti se še cena garsonjere v Ljubljani zdi precej ugodna.

Še vedno se otepajo opazk Zahoda, da še jahajo na kamelah. Mimogrede, kamelam vroče postane, ko gredo temperature čez 42 stopinj Celzija. Najvišja zabeležena v državi je bila dobrih 50 stopinj. Najmanjši delež žensk na svetu imajo – le ena je na vsake tri moške. In na vsakega rojenega v Katarju je osem takih, ki so se tja priselili. Za marsikoga je to obljubljena dežela. Znajo biti tako napredni, da spravljajo Zahod v zadrego, in tako nazadanjški, da se jim še čudimo. Ne ločujejo odpadkov, ločujejo pa ljudi glede na njihov rod.

Dajmo potratnemu, a velikopoteznemu narodu priložnost. Ne na prvo, na drugo žogo.

Na drugo žogo: Dobrodošli v Katarju